Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Maďarsko dementovalo správy, že z Ukrajiny prišla vlna utečencov

Hranica s Ukrajinou. Ilustračné foto. Foto: TASR/Jaroslav Cucák

Maďarská pohraničná stráž zaznamenala nárast počtu Ukrajincov, ktorí sa snažia prekročiť ukrajinsko-maďarskú hranicu.

Budapešť 3. marca (TASR) - V uplynulých troch dňoch nebol enormný nárast počtu vstupujúcich vozidiel či ľudí na ukrajinsko-maďarskom úseku hraníc a nikto nepredložil žiadosť o štatút utečenca. Uviedlo to dnes vo vyhlásení veliteľstvo polície Sabolčsko-satmársko-berežskej župe v reakcii na správy, že v noci nadnes prekročilo ukrajinsko-maďarský hraničný priechod Tiszabecs Približne tisíc príslušníkov maďarskej menšiny z Ukrajiny.

Parlamentný poslanec Jobbiku István Apáti v noci informoval maďarský spravodajský server Index o údajnej vlne utečencov a povedal, že ide o "panický útek mužov, ktorí sa nechcú zúčastniť vojny, s ktorou nemajú nič spoločné".

Štátny tajomník maďarského ministerstva zahraničných vecí Zsolt Németh v maďarskej verejnoprávnej televízii vyhlásil, že do Maďarska neprišlo rádovo tisíc Maďarov zo Zakarpatskej oblasti. Pripustil, že na základe falošnej informácie o mobilizácii sa z Vinohradivského rajónu naozaj vydalo niekoľko stoviek mladých ľudí.

Štátny tajomník poznamenal, že na Ukrajine nie je všeobecná mobilizácia, ale iba vyhlásenie pohotovosti, preto sa Maďari na Ukrajine nemusia obávať mobilizácie. Operatívny krízový štáb v Maďarsku sa však pripravil aj na prípadnú vlnu utečencov, dodal Németh.

Starosta maďarskej prihraničnej obce Tiszabecs Gusztáv Lörincz informoval Index, že nevidí žiadne zmeny, v obci je všetko v poriadku a niet v nej čo riešiť. Dodal však, že napriek tomu je obec v spojení s úradom pre ochranu proti katastrofám a v noci rozdávali čaj a sendviče.

Podľa starostu v nedeľu poskytli útočisko 31 ľuďom v miestnom dennom domove pre dôchodcov. V skupine bola väčšina mužov, jedna žena, jeden mladistvý a jedno dieťa; boli medzi nimi maďarskí občania a aj občania Ukrajiny.

Ukrajinskí muži hromadne utekajú do Maďarska, hrozí im mobilizácia

Približne tisíc príslušníkov maďarskej menšiny v Zakarpatskej oblasti na Ukrajine v noci nadnes prekročilo ukrajinsko-maďarský hraničný priechod Tiszabecs v Sabolčsko-satmársko-berežskej župe. Podľa maďarského spravodajského servera Index sú dôvodom masového odchodu mužov obavy z mobilizácie.

Maďarská pohraničná stráž potvrdila na tomto hraničnom priechode nárast počtu osôb pri vstupe z Ukrajiny do Maďarska, ich počet však zatiaľ nezverejnila. Podľa neoficiálnych informácií hranice prekročilo päťnásobne viac ľudí.

Parlamentný poslanec Jobbiku István Apáti pre Index uviedol, že ide o "panický útek mužov, ktorí sa nechcú zúčastniť vojny, s ktorou nemajú nič spoločné".

V ukrajinskom meste Berehovo vypukla panika po tom, ako v Kyjeve vyhlásili stav najvyššej pohotovosti v súvislosti s vývojom na Krymskom polostrove. Primátor mesta povedal, že tamojší Maďari nemajú dôvod obávať sa, pretože ani v župe, ani v Berehove nie je mobilizácia.

Ruské médiá ako prvé informovali o masovom úteku z Ukrajiny

Ilustračné foto
Foto: TASR/AP

Index pripomína, že ruské médiá informovali o masovom úteku z Ukrajiny, ukrajinská pohraničná stráž však uviedla, že počet ľudí odchádzajúcich z Ukrajiny nestúpol.

Vojenské správy vo viacerých mestách, napríklad v Kyjeve či meste Kryvyj Rih, kontaktujú mužov v zálohe, aby sa dostavili na preškolenie. Armádni predstavitelia pritom nepoužívajú termín "mobilizácia".

Uvedenie ukrajinskej armády do najvyššej bojovej pohotovosti je reakciou na sobotňajšie rozhodnutie ruskej Rady federácie, hornej komory parlamentu, ktorá súhlasila s vyslaním ruských jednotiek na Krym.