Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Ukrajina:Na evakuáciu civilistov poslúži desať humanitárnych koridorov

Muž nesie staršiu ženu počas evakuácie z mesta Irpiň pri Kyjeve, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Z Berďanska i ďalších miest na východe krajiny odvezú civilistov autobusy, budú však môcť na evakuáciu použiť aj vlastné vozidlá.

Berlín 8. apríla (TASR) - Desať humanitárnych koridorov bude na piatok zriadených na evakuáciu civilného obyvateľstva z niektorých ukrajinských miest, kde prebiehajú ťažké boje, oznámila ukrajinská vláda. Informovala o tom agentúra DPA.

Z obliehaného prístavného mesta Mariupol, ktoré je obzvlášť ťažko postihnuté ruskými útokmi, povedie trasa pre súkromné vozidlá do mesta Záporožie, spresnila ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková.

Z Berďanska i ďalších miest na východe krajiny odvezú civilistov autobusy, budú však môcť na evakuáciu použiť aj vlastné vozidlá.

Päť koridorov sa má zriadiť z Luhanskej oblasti do mesta Bachmut, napísala ukrajinská vicepremiérka ďalej na sociálnej sieti Telegram. Vo štvrtok večer Vereščuková uviedla, že v ten deň sa podarilo evakuovať 4500 ľudí.

Operačné bezpečné koridory sa na Ukrajine ohlasujú každý deň, Moskva a Kyjev sa však navzájom obviňujú zo sabotovania evakuácie tamojších civilistov, konštatuje DPA.