Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Ukrajina nariadila evakuáciu zraniteľným obyvateľom mesta Kupiansk

Ľudia si prezerajú vraky ruských vojenských vozidiel na ceste v meste Buča na západ od Kyjeva počas šiesteho dňa ruskej invázie na Ukrajine v utorok 1. marca 2022. Foto: TASR/AP

Miestni obyvatelia sa obávajú, že počas súčasných bojov bude znovu obsadený Rusmi.

Kyjev 2. marca (TASR) - Ukrajina vo štvrtok nariadila povinnú evakuáciu zraniteľných obyvateľov mesta Kupiansk a priľahlých území na frontovej línii. Silnejú totiž obavy, že Rusko toto kľúčové mesto a železničný uzol znovu dobyje. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Ruskí vojaci sa vlani v septembri stiahli z kľúčových miest v severovýchodnej Charkovskej oblasti, vrátane Kupianska. Miestni obyvatelia sa obávajú, že počas súčasných bojov bude znovu obsadený Rusmi.

"V Kupiansku sa začala povinná evakuácia rodín s deťmi a obyvateľov s obmedzenou pohyblivosťou," informovala vojenská správa Charkovskej oblasti na svojej webovej stránke.

"Padlo rozhodnutie... vzali sme do úvahy nestabilnú bezpečnostnú situáciu, keďže územie tejto komunity neustále ostreľujú ruskí vojaci," dodala ukrajinská správa.

Gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov vo štvrtok uviedol, že Rusko "ostreľovalo" niekoľko obcí v oblasti, vrátane Kupianska, delostrelectvom, raketometmi a mínometmi.