Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ukrajina naznačila, že veľká protiofenzíva sa môže začať už čoskoro

Ukrajinskí vojaci strieľajú z granátometu SPG-9 v rámci výcviku v Charkove počas 146. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v utorok 19. júla 2022. Foto: TASR/AP

O prípadnej veľkej protiofenzíve ukrajinskej armády na juhu, kde Rusko okupuje rozsiahle oblasti, sa diskutuje už niekoľko týždňov.

Kyjev 17. augusta (TASR) - Dlhoočakávaná protiofenzíva Ukrajiny, ktorej cieľom bude dobytie strateného územia, sa môže začať už onedlho. V stredu o tom informoval portál britskej stanice Sky News.

Ukrajinská vojenská spravodajská služba v stredu naznačila určitý posun v situácii. Jej hovorca Andrij Jusov povedal: "V blízkej budúcnosti nastanú na celom fronte veľmi kritické udalosti."

Jusov pokračoval: "Nie sú žiadne záväzné termíny, ale musíme vziať do úvahy faktor Dňa nezávislosti Ukrajiny." Tento sviatok oslavujú Ukrajinci 24. augusta. Až do roku 1991 bola Ukrajina súčasťou Sovietskeho zväzu (ZSSR).

"Vedenie spravodajskej služby už dlho hovorí, že august a september budú mimoriadne dôležitými obdobiami pre ďalší vývoj udalostí na celom fronte," uviedol Jusov.

O prípadnej veľkej protiofenzíve ukrajinskej armády na juhu, kde Rusko okupuje rozsiahle oblasti, sa diskutuje už niekoľko týždňov. Zatiaľ sa však väčšina ukrajinských akcií obmedzuje len na jednotlivé útoky na ruské zásobovacie trasy, letecké základne a sklady zbraní, dodala stanica Sky News.