Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Poradca ukrajinského prezidenta Podoľak: Neponúkajte nám prímerie

Mychajlo Podoľak, poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Foto: TASR/AP

Vyhlásenie Podoľaka, ktorý sa zúčastnil na niekoľkých kolách rozhovorov s Ruskom, odráža čoraz istejší postoj Ukrajiny, ktorá v bojoch proti ruskej ofenzíve dosahuje faktickú patovú situáciu.

Kyjev 19. mája (TASR) - Poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, Mychajlo Podoľak, vo štvrtok uviedol, že jeho krajina neprijme žiadne prímerie, kým sa všetci ruskí vojaci nestiahnu. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Štvrtkové vyhlásenie Podoľaka, ktorý sa zúčastnil na niekoľkých kolách rozhovorov s Ruskom, odráža čoraz istejší postoj Ukrajiny, ktorá v bojoch proti ruskej ofenzíve dosahuje faktickú patovú situáciu.

"Neponúkajte nám prímerie – to nie je možné bez úplného stiahnutia ruských vojakov," napísal Podoľak na Twitteri. "Ukrajina nemá záujem o nový ’Minsk’ a obnovenie vojny o niekoľko rokov," dodal a narážal tým na mierovú dohodu z roku 2015 pre východnú Ukrajinu, ktorú sprostredkovali Francúzsko a Nemecko a ktorá bola podpísaná v bieloruskom hlavnom meste Minsk.

Podobné vyhlásenia mali nedávno viacerí ďalší ukrajinskí predstavitelia. Podoľak nespresnil, čo znamená "úplné" stiahnutie ruských vojakov. Doplnil ešte, že "kým Rusko nebude ochotné úplne uvoľniť okupované (ukrajinské) územia, naším rokovacím tímom budú zbrane, sankcie a peniaze".