Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Ukrajina obvinila proruských ozbrojencov z porušovania prímeria

Ukrajinský vojak hliadkuje neďaleko frontovej línie v ukrajinskom meste Novoluhansk. Foto: TASR/AP

Ukrajinská armáda zaznamenala streľbu z nepriateľských pozícií v blízkosti mesta Uživka ležiaceho južne od bašty proruských separatistov, mesta Doneck.

Kyjev 27. júla (TASR) - Ukrajinské vojenské velenie v pondelok obvinilo proruských ozbrojencov na východe Ukrajiny z porušovania prímeria, a to už v prvej hodine jeho platnosti.

Ukrajinský generál Volodymyr Kravčenko informoval, že k porušeniu prímeria došlo o 00.20 h a 00:45 h miestneho času. Dohoda o prímerí začala platiť v pondelok o 00.01 h miestneho času.

Ukrajinská armáda zaznamenala streľbu z nepriateľských pozícií v blízkosti mesta Uživka ležiaceho južne od bašty proruských separatistov, mesta Doneck.

Kravčenko podľa agentúry DPA uviedol, že ukrajinskí vládni vojaci ďalej dodržiavajú dohodu o prímerí.

Dodal, že výstrely boli zaznamenané aj okolo 09.00 h miestneho času v okolí mesta Novomichajlovka, ktoré sa nachádza juhozápadne od Donecka. Generál vyhlásil, že táto streľba ukrajinských vojakov neohrozila.

Povstalci z Doneckej oblasti odmietli obvinenia ukrajinskej armády a vo svojom vyhlásení deklarovali, že striktne dodržiavajú svoje záväzky.

Najnovšie prímerie v Donbase bolo dohodnuté 22. júla počas rokovania trojstrannej kontaktnej skupiny, ktoré sa konalo v režime videokonferencie.

Uzavretá dohoda o prímerí stanovuje v prvom rade zákaz útočných akcií a činností vojenskej rozviedky, zákaz používania strelných zbraní vrátane ostreľovacích pušiek a potrestanie každého prípadu porušenia prímeria disciplinárnymi opatreniami, informovala agentúra Ukrinform.

Na strane ukrajinských vládnych síl budú dodatočnú kontrolu dodržiavania prímeria, ktoré začne platiť v noci na pondelok o 00.01 h miestneho času, vykonávať špeciálne vyslaní ukrajinskí vojaci so skúsenosťami z mierových misií pod záštitou OSN.

Tomuto prímeriu v nedeľu predchádzal telefonický rozhovor prezidentov Ukrajiny a Ruska, Volodymyra Zelenského a Vladimira Putina.

Obaja "privítali dohodu o úplnom a komplexnom prímerí v Donbase". Kremeľ však zároveň zdôraznil aj dôležitosť "bezpodmienečného dodržiavania týchto dohôd stranami konfliktu".

Podľa vyhlásenia z Ukrajiny Zelenskyj pri tejto príležitosti vyzval na znásobenie úsilia na zabezpečenie prepustenia ukrajinských občanov zadržiavaných na území Donbasu, Krymského polostrova a Ruska.