Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ukrajina obvinila Rusko z falošných bombových hrozieb

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa SBU boli falošné vyhrážky bombou zamerané na verejné zariadenia a kritickú infraštruktúru vrátane škôl, letísk a budovy v hlavnom meste Kyjev, v ktorej sídli prezidentská administratíva.

Kyjev 21. januára (TASR) - Ukrajina v piatok uviedla, že bola v posledných dňoch vystavená falošným bombovým hrozbám zameraným na spoločnosť, a obvinila z nich Rusko.

"Zjavným cieľom špeciálnych služieb agresorskej krajiny je vyvinúť ďalší tlak na Ukrajinu, vyvolať strach a paniku v spoločnosti," uviedla podľa agentúry AFP Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) s tým, že od začiatku roka zaznamenala viac ako 300 anonymných telefonátov a internetových správ.

Pre porovnanie, úrady za celý minulý rok zaznamenali viac ako 1100 takýchto správ.

Podľa SBU boli falošné vyhrážky bombou zamerané na verejné zariadenia a "kritickú infraštruktúru" vrátane škôl, letísk a budovy v hlavnom meste Kyjev, v ktorej sídli prezidentská administratíva.

Podľa SBU je za týmto konaním Rusko, pričom je to "jeden z prvkov hybridnej vojny na zvýšenie tlaku na Ukrajinu".

SBU uviedla, že väčšina správ – všetky sa ukázali ako falošné – bola odoslaná zo "susedných postsovietskych krajín" a východoukrajinských regiónov, ktoré obsadili proruskí separatisti.

AFP dodala, že po sérii tohtotýždňových bombových hrozieb úrady v niekoľkých mestách nariadili školám, aby prešli na dištančnú výučbu.