Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Ukrajina obvinila Rusko z ostreľovania Záporožskej atómovej elektrárne

Na archívnej satelitnej snímke spoločnosti Maxar Technologies požiar kríkov pred areálom Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorú okupuje ruská armáda na juhu Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Za uplynulý mesiac sa areál elektrárne už viackrát stal terčom delostreleckej paľby, z ktorej sa vzájomne obviňujú Ukrajina i Rusko.

Kyjev 21. septembra (TASR) - Ukrajinská spoločnosť Enerhoatom obvinila v stredu Rusko, že opäť útočilo v oblasti Záporožskej atómovej elektrárne (ZAES) na juhu Ukrajiny. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Ruskí teroristi v noci opäť bombardovali Záporožskú atómovú elektráreň," uvádza Enerhoatom na sociálnej sieti Telegram.

Spoločnosť Enerhoatom, prevádzkujúca elektráreň ZAES, dodala, že ruské ostreľovanie opäť poškodilo infraštruktúru a nakrátko prinútilo pracovníkov spustiť dva generátory núdzového napájania chladiacich čerpadiel pre jeden z reaktorov, píše agentúra AP.

Záporožskú atómovú elektráreň, ktorá je najväčšou svojho druhu v Európe, obsadila ruská armáda už začiatkom marca. Za uplynulý mesiac sa areál elektrárne už viackrát stal terčom delostreleckej paľby, z ktorej sa vzájomne obviňujú Ukrajina i Rusko. Vyvolalo to obavy z možnej jadrovej katastrofy, hoci nedávno tam už odstavili aj posledný, šiesty reaktor.