Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ukrajina obvinila Rusko z používania genocídnej taktiky

Na tejto fotografii, ktorú poskytla tlačová kancelária ukrajinského prezidenta, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a jeho manželka Olena vzdávajú hold pri pamätníku obetiam hladomoru, veľkého hladomoru, ktorý sa odohral v 30. rokoch a pri ktorom zahynuli milióny ľudí, v sobotu v Kyjeve na Ukrajine, 26. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Ukrajina si v týchto dňoch pripomína 90. výročie začiatku hladomoru zo stalinistickej éry, známeho ako Holodomor, ktorý v rokoch 1932-33 zabil milióny Ukrajincov.

Kyjev 27. novembra (TASR) - Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí v sobotu obvinilo Rusko z používania genocídnej taktiky a snáh zlikvidovať ukrajinský národ. TASR správu prevzala zo spravodajskej stanice Sky News.

Ukrajina si v týchto dňoch pripomína 90. výročie začiatku hladomoru zo stalinistickej éry, známeho ako Holodomor, ktorý v rokoch 1932-33 zabil milióny Ukrajincov. Rozsiahly hladomor zapríčinila nútená kolektivizácia úrody zo strany sovietskeho vodcu Josifa Stalina.

"Pri príležitosti 90. výročia Holodomoru na Ukrajine v rokoch 1932-1933 sleduje ruská genocídna agresívna vojna rovnaký cieľ ako počas genocídy v rokoch 1932-1933: likvidáciu ukrajinského národa a jeho štátnosti," uviedlo ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v tejto súvislosti poznamenal, že "Rusi nás kedysi chceli zničiť hladom, teraz tmou a chladom". Komentoval tak prebiehajúce ruské útoky na ukrajinskú infraštruktúru. "Nemôžu nás zlomiť," dodal.