Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Ukrajina obviňuje zákonodarcu zo špionáže pre Rusko

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Derkač v minulosti odmietol akékoľvek previnenie a vyhlásil, že sa stal terčom, lebo odkryl korupciu. Kde sa v súčasnosti nachádza, nie je známe.

Kyjev 25. júna (TASR) - Ukrajinská tajná služba SBU v piatok oznámila, že odhalila špionážnu sieť ruskej vojenskej rozviedky GRU, ktorej súčasťou bol aj ukrajinský poslanec Andrij Derkač, už v minulosti Spojenými štátmi obvinený z toho, že je ruský agent. Informovala o tom agentúra Reuters.

SBU uviedla, že Derkač vytvoril sieť súkromných bezpečnostných firiem, ktoré využíval na to, aby ruským jednotkám uľahčil pohyb v ukrajinských mestách po začiatku invázie.

Derkač v minulosti odmietol akékoľvek previnenie a vyhlásil, že sa stal terčom, lebo odkryl korupciu. Kde sa v súčasnosti nachádza, nie je známe.

SBU vo vyhlásení citovala svedectvo Derkačovho parlamentného asistenta Ihora Kolesnikova. SBU uviedla, že Kolesnikov bol zatknutý na začiatku vojny a obvinený z toho, že fungoval ako spojka medzi Derkačom a GRU.

Kolesnikov po zadržaní povedal, že Derkačove bezpečnostné firmy mali za úlohu zaistiť pokojný vstup ruskej armády do miest.

Podľa SBU vyčlenia ruská vojenská rozviedka každých niekoľko mesiacov sumu tri až štyri milióny dolárov na realizáciu svojich plánov. Značná časť týchto prostriedkov skončila u Derkača.

Ministerstvo financií USA uvalilo v septembri 2020 sankcie na Derkača za "pokusy o ovplyvnenie" amerických prezidentských volieb, ktoré sa konali v novembri toho istého roka. V oznámení ministerstva financií o uvalení sankcií sa vtedy uvádzalo, že Derkač je "aktívnym ruským agentom vyše desať rokov".