Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Ukrajina obžalovala občana podozrivého z kolaborácie s ruskou armádou

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ide o vôbec prvú obžalobu v súvislostí s porušením nového zákona, ktorý zakazuje ukrajinským občanom spolupracovať so silami nepriateľa.

Kyjev 31. marca (TASR) - Ukrajina v stredu oznámila, že bol obžalovaný prvý občan v súvislostí s novým zákonom, ktorý zakazuje kolaboráciu s ruskými jednotkami. Za porušenie tohto zákona pritom obvinenému hrozí trest odňatia slobody až 12 rokov. TASR správu prevzala od tlačovej agentúry AFP.

Ukrajinská prokuratúra informovala, že obyvateľ východoukrajinského mesta Kramatorsk zverejnil na sociálnej sieti TikTok video, v ktorom "poprel ruskú agresiu voči Ukrajine a verejne vyzval ukrajinských občanov, aby podporili nelegálne rozhodnutia a činy agresorského štátu", to znamená Ruska.

Ide o vôbec prvú obžalobu v súvislostí s porušením tohto zákona, ktorý ukrajinský zákonodarcovia prijali v polovici marca, približne dva týždne po začiatku ruskej invázie.

Tento zákon zakazuje ukrajinským občanom spolupracovať so silami nepriateľa a za jeho porušenie hrozí trest odňatia slobody v rozmedzí desať až 12 rokov.

Ukrajinská prokuratúra okrem toho uviedla, že od účinnosti tohto zákona sa začalo už 150 vyšetrovaní v súvislostí s podozrením porušenia tohto zákona.

Ukrajina okrem toho prijala zákon, na základe ktorého je možné udeliť trest za "nelegálne" zverejnenie fotografií a videí pohybu ukrajinských vojakov.