Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 31. máj 2024Meniny má Petronela a Petrana
< sekcia Zahraničie

Ukrajina očakáva túto zimu rekordný počet ruských útokov dronmi

Na archívnej snímke hasiči zasahujú počas likvidácie požiaru na mieste ruského útoku na dunajský prístav Izmajil, v Odeskej oblasti. Foto: TASR/AP

Podľa Ihnata údaje za september ukázali, že Rusko používaním samovražedných dronov Šáhid iránskej výroby pri útokoch "rozdrví" vlaňajší údaj.

Kyjev 8. októbra (TASR) - Ukrajina sa pripravuje už na druhú zimu s intenzívnymi ruskými útokmi dronmi. Ukrajinské vzdušné sily dokonca očakávajú rekordný počet takýchto zimných útokov na svojom území, vyhlásil v nedeľu hovorca Jurij Ihnat. Citovala ho tlačová agentúra Reuters a portál britského denníka The Guardian.

Kyjev očakáva aj druhú zimu masového bombardovania svojich energetických zariadení.

Podľa Ihnata údaje za september ukázali, že Rusko používaním samovražedných dronov Šáhid iránskej výroby pri útokoch "rozdrví" vlaňajší údaj.

"Táto jeseň a zima... sú už teraz rekordné, pokiaľ ide o počet dronov Šáhid. Len v septembri ich bolo použitých vyše 500," povedal hovorca ukrajinských vzdušných síl Ihnat v interview pre celoštátnu televíziu.

Tento počet porovnal s počtom ruských vzdušných útokov na Ukrajine minulú zimu, keď bolo podľa neho za šesť mesiacov použitých približne 1000 kamikadze dronov Šáhid.



Ruské útoky na energetické zariadenia uplynulú zimu poškodili značnú časť ukrajinskej elektrizačnej sústavy, čo donútilo väčšinu miest a obcí obmedzovať civilistom dodávky elektriny aj horúcej vody. Obyvateľom to prinieslo veľké utrpenie.

Napriek tomu, že Ukrajina posilnila svoju protivzdušnú obranu, predstavitelia krajiny varovali pred rizikom, že sa situácia s elektrinou bude túto zimu opakovať. Energetická sieť nie je totiž po vlaňajších zimných útokoch Ruska ani zďaleka opravená.