Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Od začiatku invázie zahynulo v Mykolajive približne 80 civilistov

Dobrovoľníčka sedí vedľa vriec s pieskom v ukrajinskom dobrovoľníckom centre počas 33. dňa ruskej invázie na Ukrajinu v Mikolajive 28. marca 2022. Foto: TASR/AP

Senkevyč vo vysielaní ukrajinskej televízie okrem toho uviedol, že Rusko používa v Mykolajive kazetovú muníciu.

Kyjev 30. marca (TASR) - V meste Mykolajiv na juhu Ukrajiny zahynulo od začiatku ruskej vojenskej invázie približne 80 civilistov a ďalších 450 utrpelo zranenia. Oznámil to v stredu tamojší starosta Oleksandr Senkevyč. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

Senkevyč vo vysielaní ukrajinskej televízie okrem toho uviedol, že Rusko používa v Mykolajive kazetovú muníciu. Toto tvrdenie nepodložil žiadnymi dôkazmi, no povedal, že po meste "je roztrúsené veľké množstvo kazetových bômb".

Agentúra Reuters upozorňuje , že toto tvrdenie nedokázala nezávisle overiť. Rusko poprelo, že by počas vojenskej operácie na Ukrajine používalo kazetovú muníciu alebo útočilo na civilistov.

Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová však v stredu uviedla, že jej úradu boli doručené "dôveryhodné obvinenia" o tom, že ruské jednotky použili kazetovú muníciu v obývaných oblastiach Ukrajiny najmenej 24-krát. Bacheletovej úrad takisto vyšetruje údajné použite tohto typu zbraní ukrajinskými ozbrojenými zložkami.

Kazetové bomby obsahujú viacero menších bômb, ktoré po výbuchu dokážu zasiahnuť širokú oblasť. Dohovor o kazetovej munícii z roku 2008, ktorý používanie a skladovanie tohto typu zbraní zakazuje, podpísalo 108 krajín. Ukrajina ani Rusko sa však k tomu dohovoru nepripojili.