Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Ukrajina: Od začiatku ruskej invázie zahynulo vyše 240 detí

Dieťa, ktoré stojí pri rozstrieľanom aute, sa pozerá na budovu zničenú počas ostreľovania v meste Irpiň v Kyjevskej oblasti, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Detský fond OSN (UNICEF) v stredu uviedol, že humanitárnu pomoc na Ukrajine potrebujú tri milióny detí a viac než 2,2 milióna ďalších v krajinách, ktoré utečencov prijali.

Kyjev 1. júna (TASR) - Od začiatku ruskej vojenskej invázie zomrelo na Ukrajine najmenej 243 detí, kým ďalších 446 utrpelo zranenia. Oznámila to v stredu ukrajinská generálna prokuratúra, v deň, keď si v krajine pripomínajú Medzinárodný deň detí. TASR správu prevzala od televízie CNN.

Generálna prokuratúra uviedla, že čísla ešte nie sú konečné, nakoľko nezahŕňajú zranené či zabité deti v lokalitách, kde prebiehajú "aktívne nepriateľské akcie", a na Rusmi okupovaných územiach.

Prokuratúra vo vyhlásení dodala, že na Ukrajine bolo od začiatku ruskej agresie poškodených najmenej 1937 vzdelávacích inštitúcií, pričom 181 z nich bolo úplne zničených.

Detský fond OSN (UNICEF) v stredu uviedol, že humanitárnu pomoc na Ukrajine potrebujú tri milióny detí a viac než 2,2 milióna ďalších v krajinách, ktoré utečencov prijali. Vojna z domovov vyhnala takmer dve tretiny ukrajinských detí.

"Prvý jún je Medzinárodným dňom ochrany detí na Ukrajine, ako aj v celom regióne. Namiesto jeho slávenia sa blížime k 3. júnu, stému dňu vojny, ktorá zničila životy miliónov detí," uviedla výkonná riaditeľka UNICEF Catherine Russellová.

Podľa UNICEF-u konflikt spôsobil akútnu krízu v oblasti ochrany detí, pričom deti vysídlené zo svojich domov sú "vystavované značnému riziku odlúčenia od rodiny, násilia, zneužívania, sexuálneho vykorisťovania a obchodovania s ľuďmi".