Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Ukrajina odmietla neutralitu po vzore Rakúska či Švédska

Mychajlo Podoľak, poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a člen ukrajinskej delegácie, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Podoľak, vedúci vyjednávač ukrajinskej strany, tak reagoval na vyjadrenie z Kremľa, že neutralita Ukrajiny po vzore Rakúska a Švédska je predmetom diskusií.

Kyjev 16. marca (TASR) - Ukrajina nebude neutrálna po vzore Rakúska či Švédska, vyhlásil v stredu poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak s tým, že mierové rokovania s Moskvou by mali byť zamerané na "bezpečnostné záruky." TASR túto informáciu prevzala od agentúry AFP.

Podoľak, vedúci vyjednávač ukrajinskej strany, tak reagoval na vyjadrenie z Kremľa, že neutralita Ukrajiny po vzore Rakúska a Švédska je predmetom diskusií.

"Toto je možnosť, o ktorej sa teraz diskutuje a ktorú možno považovať za kompromis," povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorého cituje denník The Guardian.

"O neutrálnom štatúte momentálne prebiehajú vážne diskusie," zdôraznil Peskov s tým, že súčasťou rozhovorov sú, "samozrejme, (aj) bezpečnostné záruky."

Na archívnej snímke z 23. decembra 2021 hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov odpovedá na otázky novinárov pred každoročnou tlačovou konferenciou Vladimira Putina v Moskve.
Foto: TASR/AP


"Ukrajina je teraz v priamom vojnovom konflikte s Ruskom. V dôsledku toho môže byť model len 'ukrajinský' a postavený na právne overených bezpečnostných zárukách," reagoval Podoľak.

V priebehu stredy budú tretím dňom pokračovať mierové rokovania medzi Moskvou a Kyjevom, uviedol v utorok Podoľak. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v ten istý deň vyhlásil, že jeho vlasť by mala akceptovať, že sa nestane členom Severoatlantickej aliancie (NATO). Toto je aj jednou z požiadaviek Kremľa.

Zástupca vedúceho kancelárie prezidenta Ukrajiny Ihor Žovkva pre agentúru AP zase uviedol, že Rusko v rozhovoroch o možnom urovnaní konfliktu "zmiernilo svoj postoj". Rokovania medzi ruskými a ukrajinskými predstaviteľmi boli podľa neho "konštruktívnejšie". Moskva údajne od Kyjeva prestala žiadať, aby sa Ukrajina vzdala.

V dôsledku "špeciálnej vojenskej operácie" – ako Moskva nazýva ofenzívu na Ukrajine – utiekli z Ukrajiny už tri milióny ľudí. Agentúra Reuters konštatuje, že Rusku sa dosiaľ nepodarilo získať ani jedno z desiatich najväčších miest Ukrajiny. Ukrajinskí predstavitelia tiež vyjadrili nádej, že vojna by sa mohla skončiť, skôr než sa očakávalo, a to prípadne už do mája.