Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ukrajina odobrala akreditáciu dánskej novinárke, tá odmieta pochybenie

Na archívnej snímke dánsky premiér Lars Lökke Rasmussen. Foto: TASR/AP

Kimerová je oceňovanou novinárkou, ktorá pre televíziu DR pokrýva ukrajinské a ruské spravodajstvo od roku 2014.

Kodaň/Kyjev 20. decembra (TASR) - Ukrajina odobrala novinársku akreditáciu reportérke dánskej verejnoprávnej televízie DR Matilde Kimerovej pre obvinenia, že šíri ruskú propagandu. Oznámila to v utorok samotná televízna stanica, pričom DR i Kimerová obvinenia popreli. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

Kimerová je oceňovanou novinárkou, ktorá pre televíziu DR pokrýva ukrajinské a ruské spravodajstvo od roku 2014. Ukrajina jej ešte v auguste zrušila novinársku akreditáciu.

Na decembrovom stretnutí Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU) sa hovorilo o tom, že 41-ročná dánska novinárka šíri ruskú propagandu a že jej príspevky na sociálnych sieťach naznačujú, že sympatizuje s Ruskom. Kimerová to povedala pre Reuters s tým, že SBU svoje tvrdenia nepodložila dôkazmi.

"Nezapájam sa do propagandy. Mojou jedinou úlohou v práci je informovať Dánov o tom, čo sa deje na Ukrajine," uviedla Kimerová.

Šéfredaktor zahraničnej redakcie televízie DR Niels Kvale označil obvinenia za "absolútne nezdokumentované a bláznivé".

Dánsky minister zahraničných vecí Lars Lökke Rasmussen pre Reuters uviedol, že bude pracovať na tom, aby záležitosť vyriešil na politickej úrovni. "Sám som s veľkým záujmom sledoval, ako Kimerová pokrýva vojnu. Je to novinárka, ktorej novinárska integrita, pokiaľ viem, nebola spochybnená," uviedol Rasmussen.

Kimerová (41) bola v auguste vyhostená aj z Ruska v súvislosti zo zásahom proti západným médiám, ku ktorému tamojšie úrady pristúpili po invázii ruskej armády na Ukrajinu.