Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ukrajina odsúdila nezákonnú väzbu svojich námorníkov

Ukrajinské lode po zadržaní 25. novembra 2018 v Kerči na Kryme. Foto: TASR/AP

Zopakovali sme ruskej strane požiadavku, aby okamžite prepustila z väzby zajatých občanov Ukrajiny a zaistila ich bezpečný návrat do vlasti, uvádza sa vo vyhlásení ukrajinského ministerstva.

Kyjev 28. novembra (TASR) - Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí v stredu oznámilo, že poslalo Moskve diplomatickú nótu na protest proti "nezákonnej" väzbe 24 ukrajinských námorníkov, ktorých Rusko zajalo v nedeľu 25. novembra aj s troma loďami. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

"Zopakovali sme ruskej strane kategorickú požiadavku, aby okamžite prepustila z väzby zajatých občanov Ukrajiny a zaistila ich bezpečný návrat do vlasti," uvádza sa vo vyhlásení ukrajinského ministerstva.

Rusko v nedeľu v oblasti Kerčského prielivu, medzi Čiernym a Azovským morom, zajalo tri lode ukrajinských námorných síl aj s 24 členmi posádok. Ruská pobrežná stráž pri tom použila zbrane. Traja ukrajinskí námorníci utrpeli zranenia a bola im poskytnutá lekárska pomoc.

Súdy na Krymskom polostrove následne po výsluchoch rozhodli uvaliť na zadržaných väzbu. Súdy povolili ich väzobné stíhanie do 25. januára 2019.

Tento incident vyvolal obavy z prepuknutia otvoreného vojenského konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou. V reakcii na tieto udalosti ukrajinský parlament schválil vyhlásenie stanného práva v desiatich pobrežných a pohraničných oblastiach.