Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Ukrajina: Organizátorovi krádeže Banskyho diela hrozí 12 rokov väzenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Banksy potvrdil, že urobil spomínané dielo a šesť ďalších graffiti na miestach na Ukrajine, ktoré po invázii Ruska koncom februára zasiahli ťažké boje.

Kyjev 2. januára (TASR) - Mužovi podozrivému z toho, že zorganizoval odstránenie graffiti z múru domu v meste Hostomeľ na Ukrajine vytvoreného britským streetartovým umelcom Banksym, hrozí v prípade uznania viny 12 rokov väzenia. V pondelok to oznámilo ukrajinské ministerstvo vnútra, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra Reuters.

Ukradnuté umelecké dielo, vytvorené na žltej omietke domu v Hostomeli v Kyjevskej oblasti, znázorňuje ženu v plynovej maske, v župane, s natáčkami na hlave a v ruke s hasiacim prístrojom, pričom stojí vedľa zničeného, obhoreného okna. Obraz nanesený na omietku domu páchatelia vyrezali spolu so zatepľovacou izolačnou vrstvou. Čin spáchali 2. decembra, uviedlo ministerstvo.

Na svojej webovej stránke tiež napísalo, že muža pokladá za organizátora trestného činu a odovzdali mu "oznámenie o podozrení".

Dielo od svetoznámeho britského umelca Banskyho podľa ministerstva ohodnotili na deväť miliónov hrivien (228.937 eur).

"Zločinci sa pokúšali prepraviť toto graffiti za pomoci drevených dosiek a polyetylénu," píše sa v oznámení. "Vďaka záujmu občanov, polície a ďalších bezpečnostných zložiek sa podarilo týchto zločincov zatknúť."

Toto graffiti získali úrady naspäť.

Banksy potvrdil, že urobil spomínané dielo a šesť ďalších graffiti na miestach na Ukrajine, ktoré po invázii Ruska koncom februára zasiahli ťažké boje.