Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Ukrajina: Ruské vyšetrovanie výbuchu na Krymskom moste je nezmyselné

Na snímke vrtuľník hasí požiar na Krymskom moste spájajúcom ruskú pevninu a Krymský polostrov nad Kerčským prielivom v Kerči v sobotu 8. októbra 2022. Foto: FOTO TASR/AP

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v stredu informovala, že v kauze výbuchu na Krymskom moste zadržala osem podozrivých - päť občanov Ruska, troch Ukrajincov a jedného Arména.

Kyjev 12. októbra (TASR) - Za "nezmyselné" označil ruské vyšetrovanie výbuchu na Krymskom moste z minulého víkendu hovorca ukrajinského ministerstva vnútra Andryj Jusov. TASR správu prevzala zo spravodajskej stanice Sky News.

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v stredu informovala, že v kauze výbuchu na Krymskom moste zadržala osem podozrivých - päť občanov Ruska, troch Ukrajincov a jedného Arména. Za organizátora útoku na most bola označená ukrajinská vojenská rozviedka a jej šéf Kyrylo Budanov.

"Všetky aktivity FSB a vyšetrovacej komisie (v tejto veci) sú nezmyslom," citovala Jusova ukrajinská verejnoprávna spoločnosť Suspiľne. Tieto inštitúcie nazval "falošnými štruktúrami, ktoré slúžia režimu (šéfa Kremľa Vladimira) Putina".

Výbušné zariadenie použité pri útoku na most podľa FSB previezli z Odesy v auguste do bulharského prístavu Ruse a odtiaľ následne do Gruzínska a Arménska, kde ho preložili na nákladné auto. Náklad putoval potom do Krasnodarského kraja na juhu Ruska a 7. októbra ho s pomocou piatich Rusov poslali na Krym. Do prepravy boli údajne zapojení občania Ukrajiny, Gruzínska a Arménska, čo však nebolo možné nezávisle overiť.