Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Ukrajina: Mariupol v stredu opustili 4 evakuačné autobusy

Žena sedí s mačkou v evakuačnom autobuse na Ukrajine, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Bezpečnostná situácia je ťažká. Veci sa menia, uviedla ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková.

Kyjev 21. apríla (TASR) - Štyri evakuačné autobusy s ľuďmi odišli v stredu z obkľúčeného a zničeného prístavného mesta Mariupol, kde ukrajinské sily stále bojovali a snažili sa ho opäť zmocniť. Vo štvrtok to oznámila kyjevská vláda, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra AFP.

"Štyrom evakuačným autobusom sa včera podarilo opustiť mesto cez humanitárny koridor," napísala na sociálnych sieťach ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková a dodala, že evakuácia žien, detí a seniorov bude vo štvrtok pokračovať. "Bezpečnostná situácia je ťažká. Veci sa menia," upozornila.

Bitka o Mariupol sa po dvoch mesiacoch ničivých bojov blížila k bodu zvratu. V meste uviazlo a bolo zabité nespočetné množstvo civilistov, pripomína AFP.

Ovládnutie Mariupola a separatistami ovládaný východoukrajinský región Donbas umožnia Moskve vytvoriť celistvý južný koridor na Krymský polostrov, ktorý anektovala už v roku 2014 – Ukrajina tak príde o väčšinu svojho pobrežia.

Vplyvný ukrajinský vyjednávač a poradca prezidenta Mychajlo Podoľak v stredu navrhol "špeciálne kolo" rokovaní priamo v meste a jeho cieľom "by bolo zachrániť našich chlapcov".