Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ukrajina oznámila, že pri Haďom ostrove potopila ruské hliadkové člny

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Bayraktary fungujú, uviedol podľa oznámenia hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj s odvolaním sa na vojenské bezpilotné lietadlá tureckej výroby.

Kyjev 2. mája (TASR) - Kyjev v pondelok oznámil, že jeho drony Bayraktar potopili dva ruské hliadkové člny pri Haďom ostrove v Čiernom mori, kde na začiatku invázie ukrajinskí vojaci odmietli výzvu ruských vojakov, aby sa vzdali. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

"Dnes na svitaní boli blízko Hadieho ostrova zničené dva ruské člny Raptor," napísalo ukrajinské ministerstvo obrany v oznámení zverejnenom na sociálnych sieťach.

Ministerstvo obrany tiež zverejnilo zrnitý čiernobiely letecký záznam zachytávajúci výbuch na malom vojenskom plavidle.

"Bayraktary fungujú," uviedol podľa oznámenia hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj s odvolaním sa na vojenské bezpilotné lietadlá tureckej výroby.

Hliadkové člny Raptor môžu viezť troch členov posádky a 20 príslušníkov armády. Obvykle sú vyzbrojené guľometmi a využívajú sa na výzvedné či pozemné operácie.

Hadí ostrov sa stal symbolom ukrajinského odporu proti invázii Ruska, keď bola zverejnená slovná výmena cez vysielačky medzi ukrajinskými a ruskými vojakmi. Ukrajinskí vojaci na ostrove odmietli výzvy posádky ruskej bojovej lode, aby sa vzdali.

Ruská bojová loď Moskva, známa z tohto incidentu, sa potopila v Čiernom mori v polovici apríla po tom, čo na nej nastala explózia, ako tvrdí Kremeľ. Ukrajina však vyhlásila, že bojovú loď zasiahla svojimi raketami Neptun.