Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ukrajina oznámila, že Rusi na jej územie vypálili vyše 50 rakiet

Miestna obyvateľka Nina (72) stojí v sobotu 29. októbra 2022 neďaleko svojho domu, zničeného ruským ostreľovaním na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Veľké oblasti Kyjeva postihli po ruských útokoch výpadky elektriny a vody, informoval starosta mesta Vitalij Kličko.

Kyjev 31. októbra (TASR) - Ukrajina oznámila, že jej územie sa v pondelok ráno stalo terčom "vyše 50" raketových útokov Ruska, čo spôsobilo výpadky elektriny v niekoľkých oblastiach vrátane Kyjeva. TASR prevzala správy z tlačových agentúr AFP a AP.

"Ruskí okupanti 31. októbra od 07.00 h podnikli niekoľko vĺn raketových útokov na životne dôležitú infraštruktúru na Ukrajine," napísala ukrajinská armáda na sociálnej sieti Telegram. Dodala, že Rusko vypálilo "vyše 50 striel s plochou dráhou letu typu Ch-101 a Ch-555". Väčšinu, 44 rakiet, však Ukrajinci zostrelili. Podľa armády boli vypálené z Ruska: zo severnej oblasti Kaspického mora a z okolia ruského mesta Volgodonsk v Rostovskej oblasti.

Masívna vlna ruských útokov zasiahla v pondelok ráno životne dôležitú infraštruktúru v Kyjeve, Charkove, Záporoží a ďalších ukrajinských mestách. Evidentne ide o odvetu za údajný "ukrajinský víkendový útok na ruskú čiernomorskú flotilu lodí na Kryme", ako incident označuje Moskva.

V pondelok ráno bolo počuť po celej ukrajinskej metropole hlasné výbuchy, keď sa práve obyvatelia chystali do práce. Niektorí dostali od pohotovostných služieb textové správy o hrozbe raketového útoku a sirény ohlasujúce nálet kvílili celé tri hodiny.

Do Kyjeva dorazila česká vláda na čele s premiérom Petrom Fialom, ktorá tam má rokovať s ukrajinskou vládou – útoky podľa spravodajskej stanice ČT24 ovplyvnili aj program rokovaní.


Veľké oblasti Kyjeva postihli po ruských útokoch výpadky elektriny a vody, informoval starosta mesta Vitalij Kličko. Miestne úrady už začali pracovať na obnove poškodeného energetického zariadenia, ktoré zásobuje elektrinou 350.000 bytov v Kyjeve, dodal Kličko.

Úrady v širšej oblasti varovali ľudí, aby sa pripravili na dlhé výpadky elektriny, pretože sa bude núdzovo vypínať. Šéf Kyjevskej oblasti Olexij Kuleba oznámil, že po rannom útoku je jedna osoba zranená a množstvo domov je poškodených.

Stopy po šrapneloch z ruských rakiet pokrývajú viacposchodový obytný dom po ruskom ostreľovaní na Ukrajine.
Foto: TASR/AP


Dva útoky aj v meste Charkov zasiahli zariadenia dôležitej infraštruktúry a prestalo fungovať metro, uviedli tamojšie úrady. Takisto predstavitelia v meste Záporožie varovali po ruských útokoch pred možnými výpadkami elektriny.

Životne dôležitú infraštruktúru zasiahli útoky aj v Čerkaskej oblasti juhovýchodne od Kyjeva, ale explózie hlásili i v ďalších častiach Ukrajiny. Energetické zariadenie dostalo zásah aj v Kropyvnyckom okrese v Kirovohradskej oblasti v strednej časti Ukrajiny.

V meste Vinnycia dopadla zostrelená raketa na civilné budovy, čo spôsobilo škody, ale nie obete, uviedol oblastný gubernátor Serhij Borzov.

Výpadky elektriny postihli aj niektoré úseky železničných tratí, oznámila spoločnosť Ukrajinské železnice.

Vlna ranných útokov nasledovala dva dni po tom, čo Rusko obvinilo Ukrajinu z útoku dronmi na ruskú čiernomorskú flotilu lodí pri pobreží anektovaného Krymského polostrova. Ukrajina tento útok popiera a tvrdí, že Rusko nesprávne zaobchádza so svojimi vlastnými zbraňami. Moskva napriek tomu oznámila dočasné odstúpenie od dohody sprostredkovanej Organizáciou Spojených národov a Tureckom, ktorá umožňuje bezpečnú plavbu lodí naložených ukrajinským obilím cez Čierne more.

Šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak k pondelkovým útokom povedal, že ruské sily "pokračujú v boji proti civilnej infraštruktúre".

"My vydržíme a generácie Rusov budú platiť vysokú cenu za túto hanbu," uviedol Jermak.