Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ukrajina vyšetruje 752 prípadov možnej vlastizrady či kolaborácie

Pár sa drží za ruky pri prechádzke v Kyjeve na Ukrajine, v sobotu 30. júla 2022. Foto: TASR/AP

Zástupca ukrajinského generálneho prokurátora Ihor Musteca zároveň informoval, že Ukrajina otvorila aj 1451 prípadov vyšetrovania zločinov voči deťom.

Kyjev 2. augusta (TASR) - Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) v utorok oznámila, že vyšetruje 752 prípadov podozrenia z vlastizrady či kolaborácie. Najviac takýchto prípadov podľa SBU zaevidovali na Ukrajine v Luhanskej, Doneckej, Záporožskej a Chersonskej oblasti, uvádza na svojej webstránke denník The Guardian.

K informácii sa vyjadrila aj ukrajinská generálna prokuratúra. "Prebieha vyšetrovanie viac ako 600 zamestnancov prokuratúry, ktorí po 24. februári 2022 prekročili (štátne) hranice. Práca na odhaľovaní zradcov je počas vojny otázkou bezpečnosti nášho štátu," uviedla vo vyhlásení.

Dodala, že dosiaľ jej boli nahlásení piati prokurátori a traja verejní činitelia podozriví z takejto činnosti.

Zástupca ukrajinského generálneho prokurátora Ihor Musteca zároveň informoval, že Ukrajina otvorila aj 1451 prípadov vyšetrovania zločinov voči deťom.

Prinajmenšom 668 z týchto konaní sa týka násilia páchaného na deťoch, vrátane ublíženia na zdraví, vraždy či sexuálneho zneužívania. Ďalších 777 prípadov sa podľa Mustecu týka útokov na zariadenia či inštitúcie slúžiace deťom.