Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Pri páde vrtuľníka zahynulo vedenie rezortu vnútra Ukrajiny a tri deti

Pohľad na miesto, kde sa zrútil vrtuľník na civilnú infraštruktúru v meste Brovary na predmestí Kyjeva na Ukrajine v stredu 18. januára 2023. Foto: TASR

Gubernátor Kyjevskej oblasti Olexij Kuleba na platforme Telegram uviedol, že v čase tragédie sa v budove škôlky nachádzali deti i zamestnanci.

Kyjev 18. januára (TASR/Teraz.sk) - Najmenej deväť z 18 obetí tragického pádu vrtuľníka v ukrajinskom meste Brovary boli škôlkari a miestni obyvatelia, ktorí viedli deti do škôlky, uviedol v stredu zástupca šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko. TASR správu prevzala zo stanice CNN.

Pri havárii prišiel o život aj ukrajinský minister vnútra Denys Monastyrskyj, jeho prvý námestník Jevhenij Jenin a štátny tajomník Jurij Lubkovyč. Na palube vrtuľníka sa nachádzalo dovedna deväť ľudí a stroj v čase nešťastia smeroval na frontovú líniu do východných oblastí Ukrajiny, oznámila kancelária ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Samotný Zelenskyj označil haváriu za "hroznú tragédiu", cituje ho agentúra AFP. "Nevýslovná bolesť," uviedol vo vyhlásení na sociálnej sieti Telegram.

Vrtuľník podľa stanice BBC narazil do budovy materskej školy a následne sa zrútil blízko bytovky v Brovaroch. V čase nehody bola tma a hmla.



Medzi obeťami sú aj tri deti. Zranenia utrpelo 29 ľudí vrátane 15 detí. Gubernátor Kyjevskej oblasti Olexij Kuleba upozornil, že aj počet obetí môže ešte vzrásť. "Momentálne nemáme informácie o počte nezvestných detí," povedal reportérom na mieste tragédie.

"Prebieha identifikácia. Rodičia prichádzajú, zoznamy sa dopĺňajú," spresnil.



Príčina pádu vrtuľníka v ukrajinskom meste Brovary, pri ktorom zahynulo najmenej 18 ľudí vrátane troch detí a ukrajinského ministra vnútra Denysa Monastyrského, nebola bezprostredne známa. Doposiaľ nie je jasné, či išlo o nehodu, alebo o výsledok 11 mesiacov trvajúcej vojny s Ruskom. TASR informuje na základe správy agentúry AP, ktorá pripomína, že v poslednom období v Kyjevskej oblasti neprebiehali žiadne boje.

Monastyrskyj (42) bol vo funkcii ministra vnútra Ukrajiny od júla 2021 a je doposiaľ najvyššie postaveným ukrajinským predstaviteľom, ktorý prišiel o život od začiatku ruskej vojenskej invázie. Na palube vrtuľníka sa nachádzalo dovedna deväť ľudí.

"Zatiaľ zvažujeme všetky možné verzie havárie helikoptéry," napísal na platforme Telegram ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin. Haváriu vyšetruje Bezpečnostná služba Ukrajiny.

Záchranári stoja na mieste, kde sa zrútil vrtuľník na civilnú infraštruktúru v meste Brovary na predmestí Kyjeva na Ukrajine v stredu 18. januára 2023.
Foto: TASR/AP


Ukrajinská prvá dáma Olena Zelenská si niekoľko minút pred vystúpením na Svetovom ekonomickom fóre (WEF) vo švajčiarskom Davose emotívne utierala slzy v očiach, píše AP. "Ďalší veľmi smutný deň – ďalšie straty," uviedla.

Prezident fóra Borge Brende požiadal pred začiatkom zasadania o 15 sekúnd ticha na počesť ukrajinských predstaviteľov, ktorí pri páde vrtuľníka prišli o život.

K havárii došlo len štyri dni po ruskom raketovom útoku na bytovku v meste Dnipro, ktorý si vyžiadal životy 45 civilistov vrátane šiestich detí. "Nestihli sme sa spamätať z jednej tragédie a už je tu ďalšia," povedal zástupca šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko.

Predstavitelia EÚ, Kanada a Nemecka vyjadrili sústrasť po havárii vrtuľníka


Predstavitelia Európskej únie, kanadský premiér Justin Trudeau a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz v stredu vyjadrili Ukrajine sústrasť v spojitosti s pádom vrtuľníka, pri ktorom prišiel o život ukrajinský minister vnútra Denys Monastyrskyj a ďalšie osoby. TASR o tom informuje na základe ich vyjadrení na sociálnej sieti.

"Vyjadrujem svoju úprimnú sústrasť rodinám obetí, ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému a celej krajine," napísala predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová na Twitteri. "Smútime spolu s vami," dodala.

Predseda Európskej rady Charles Michel takisto vyjadril sústrasť a podporu Ukrajine i jej predstaviteľom. Denysa Monastyrského označil za priateľa EÚ.

Trudeau správu o havárii vrtuľníka označil za "nesmierne tragickú". "Posielam svoju sústrasť rodinám obetí, prezidentovi Zelenskému a ukrajinskému ľudu, a zraneným želám rýchle a plné zotavenie," napísal. Kanada podľa jeho slov aj naďalej stojí pri Ukrajine.

"Havária vrtuľníka v Brovaroch opätovne potvrdzuje obrovskú cenu, ktorú Ukrajina v tejto vojne platí," napísal na Twitteri Scholz. "V tento smutný deň sme vo svojich myšlienkach s príbuznými obetí a zranených, s (prezidentom) Zelenským, ktorý dnes prišiel o svojho ministra vnútra," dodal spolkový kancelár.

Vrtuľník sa zrútil v stredu okolo 8.30 h miestneho času (7.30 h SEČ) pri budove materskej školy a bytovky v meste Brovary neďaleko Kyjeva. Pri havárii prišlo o život najmenej 14 ľudí vrátane ukrajinského ministra vnútra, jeho prvého námestníka Jevhenija Jenina a štátneho tajomníka Jurija Lubkovyča.

Na palube vrtuľníka sa nachádzalo deväť ľudí a stroj v čase nešťastia smeroval na frontovú líniu do východných oblastí Ukrajiny, oznámila kancelária ukrajinského prezidenta.

Šmyhaľ: Úmrtie ministra vnútra je obrovskou stratou pre vládu a celú krajinu


Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ označil v stredu úmrtie ministra vnútra Denysa Monastyrského za "obrovskú stratu pre vládu aj celý štát", píše denník The Guardian. Monastyrskyj zahynul pri páde vrtuľníka neďaleko Kyjeva. Nehoda si vyžiadala dovedna najmenej 18 obetí na životoch, informuje TASR.

Ukrajinský minister vnútra Denys Monastyrskyj, archívna snímka.
Foto: TASR/AP


Šmyhaľ v príspevku na platforme Telegram ohlásil, že nariadil okamžité zriadenie špeciálnej vyšetrovacej skupiny, ktorá detailne prešetrí všetky okolnosti tejto tragédie. Vyjadril tiež "úprimnú sústrasť rodinám všetkých obetí".

Na "tragickú nehodu vrtuľníka" na Ukrajine reagoval na sociálnej sieti Twitter aj predseda Európskej rady Charles Michel. "Zdieľame s Ukrajinou jej smútok po tragickej nehode vrtuľníka v meste Brovary," uviedol Michel v tvíte. "Minister Monastyrskyj bol veľkým priateľom EÚ," zdôraznil a vyjadril úprimnú sústrasť rodinám obetí, prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, premiérovi Denysovi Šmyhaľovi a obyvateľom Ukrajiny.

Fiala: Myslím na rodiny všetkých obetí pádu vrtuľníka na Ukrajine

Český premiér Petr Fiala vyjadril úprimnú sústrasť rodinám ukrajinského ministra vnútra Denysa Monastyrského a ostatných obetí stredajšieho pádu vrtuľníka v meste Brovary na Ukrajine, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Vyjadrujem svoju úprimnú sústrasť rodinám a blízkym ukrajinského ministra vnútra Monastyrského a všetkých, ktorí zahynuli pri páde vrtuľníka pri Kyjeve. Myslím na nich a modlím sa za nich," napísal na Twitteri.

Sústrasť rodinám obetí vyjadril aj predseda Senátu Miloš Vystrčil. "Hlboko ma zasiahla správa o páde vrtuľníka na materskú školu v Brovaroch neďaleko Kyjeva," uviedol na sociálnej sieti Vystrčil s tým, že mu je ľúto všetkých vyhasnutých životov. "Sme s vami," dodal s odkazom na podporu Česka Ukrajine.

Minister zahraničných vecí Jan Lipavský napísal, že je správou hlboko zarmútený. "Vo svojom srdci som v týchto chvíľach so všetkými, ktorých táto tragédia postihla," napísal na Twitteri šéf českej diplomacie a dodal, že napriek "hrozným stratám" Ukrajina vo vojne s Ruskom zvíťazí.

Rakušan vyjadril úprimnú sústrasť rodine ukrajinského ministra vnútra

Český minister vnútra Vít Rakušan vyjadril úprimnú sústrasť rodine ukrajinského ministra vnútra Denysa Monastyrského, ktorý v stredu zahynul pri páde vrtuľníka v meste Brovary. Rakušan bude rodine kondolovať osobne, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Pohľad na miesto, kde sa zrútil vrtuľník na civilnú infraštruktúru v meste Brovary na predmestí Kyjeva na Ukrajine v stredu 18. januára 2023.
Foto: TASR/AP


"Pre mňa je to veľmi osobná záležitosť, pretože vzťah s pánom ministrom sme nemali len formálny, ale veľmi osobný," povedal Rakušan. Pripomenul, že koncom roka sa s ním rozprával o pomoci a obnove Ukrajiny. "V osobnom kontakte fajn človek, s ktorým som si rozumel," dodal šéf rezortu vnútra.

Najbližším Monastyrského vyjadril úprimnú sústrasť a chce im kondolovať aj osobne. "On nebol len ministrom vnútra, ale aj otcom malých detí," zdôraznil Rakušan. Celú udalosť, ktorá sa pri Kyjeve v stredu stala, označil za tragédiu, pretože pri nej zomreli aj deti.

(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)

Cleverly: Ukrajinský minister vnútra bol ozajstným priateľom Británie


Ukrajinský minister vnútra Denys Monastyrskyj, ktorý v stredu tragicky zahynul pri páde vrtuľníka v meste Brovary pri Kyjeve, bol "skutočným priateľom Spojeného kráľovstva“. Uviedol to na sociálnej sieti Twitter britský minister zahraničných vecí James Cleverly.

"Tragické správy z dnešného rána o páde vrtuľníka na Ukrajine, pri ktorom zahynul ukrajinský minister vnútra Denys Monastyrskyj, členovia jeho tímu a civilisti," napísal šéf britskej diplomacie. "Sme pripravení podporovať Ukrajinu vo všetkom, čo bude potrebovať," zdôraznil Cleverly.

Kondolencie zaslali Ukrajine aj poľský prezident Andrzej Duda a premiér Mateusz Morawiecki, píše agentúra PAP. Morawiecki, ktorý sa momentálne nachádza vo švajčiarskom Davose, kde sa koná Svetové ekonomické fórum (WEF), dodal, že zatiaľ nie je jasné, či bola havária vrtuľníka nehodou alebo pokusom o atentát.