Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Ukrajina plánuje vydať poštovú známku na počesť víťazstva v Eurovízii

Na archívnej snímke z 14. mája 2022 cyklista jazdí s ukrajinskou vlajkou po ceste medzi mestami Odesa a Mykolajiv počas 80. dňa ruskej invázie na Ukrajinu. Foto: TASR/AP

O podobe známky rozhodne umelecká komisia, napísal v nedeľu na Facebooku šéf ukrajinského poštového úradu Ihor Smilianskyj. Dodal, že dúfa v zrýchlený proces.

Kyjev 16. mája (TASR) - Ukrajinská pošta plánuje čo najskôr vydať špeciálnu známku na počesť úspechu ukrajinskej hudobnej skupiny Kalush Orchestra v pesničkovej súťaži Eurovízia 2022. V pondelok o tom informovala agentúra DPA.

Skupina Kalush Orchestra v noci na nedeľu presvedčivo zvíťazila nad ďalšími 24 súťažiacimi na Eurovízii vďaka hlasom televíznych divákov z celej Európy.

O podobe známky rozhodne umelecká komisia, napísal v nedeľu na Facebooku šéf ukrajinského poštového úradu Ihor Smilianskyj. Dodal, že dúfa v zrýchlený proces.

Ukrajinskí predstavitelia prisľúbili, že Ukrajina bude hostiteľom nasledujúceho ročníka tejto pesničkovej súťaže bez ohľadu na prebiehajúci konflikt.

V súčasnosti by Ukrajina nemohla usporiadať takúto súťaž, pretože tam platí stanné právo, ktoré nedovoľuje konanie veľkých podujatí. Platia aj zákazy nočného vychádzania. Koniec ozbrojeného konfliktu na Ukrajine, ktorý rozpútalo Rusko, je v nedohľadne, píše DPA.

Speváčky Ruslana a Džamala, ktoré sa stali poslednými dvoma ukrajinskými víťazmi Eurovízie (v rokoch 2004 a 2016), boli tiež poctené poštovými známkami.

Nedávno vydal ukrajinský poštový úrad známku venovanú ukrajinským vojakom na Haďom ostrove v Čiernom mori, ktorí sa odmietli vzdať ruskej vojnovej lodi.

Smilianskyj zverejnil návrh novej známky, ktorá má aj text "Pomôžte Mariupolu - pomôžte Azovstaľu". Práve túto výzvu vyslovil frontman skupiny Kalush Orchestra Oleh Psjuk v noci na nedeľu na pódiu v talianskom Turíne, kde sa pesničková súťaž konala.

Spevák oznámil, že skupina chce v aukcii vydražiť svoju trofej z Eurovízie a venovať zisk Ukrajine a ukrajinským ozbrojeným silám.