Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Ukrajina: Pluk Azov bude v Mariupole vzdorovať tak dlho, ako bude môcť

Na tejto fotografii, ktorú poskytol pluk špeciálnych síl Azov Tlačovej kancelárie ukrajinskej národnej gardy, príslušník pluku špeciálnych síl Azov, zranený počas bojov proti ruským silám, pózuje fotografovi v oceliarni Azovstal v Mariupole na Ukrajine, utorok 10. 2022 Foto: TASR/AP

Udržiavame obranu a pokračujeme v boji napriek všetkému, uviedol zástupca veliteľa pluku Azov Sviatoslav Palamar.

Kyjev 14. mája (TASR) - Ukrajinskí vojaci v zničenom obliehanom prístavnom meste Mariupol budú vzdorovať ruským jednotkám napriek nedostatku munície, jedla, vody a liekov "tak dlho, ako budú môcť", uviedol v piatok zástupca veliteľa pluku Azov Sviatoslav Palamar. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Palamar počas online zasadania kyjevského bezpečnostného fóra povedal, že ruské jednotky pokračujú v útokoch na areál oceliarní Azovstaľ - poslednej bašty ukrajinského odporu v Mariupole - kde sa nachádzajú ukrajinskí obrancovia.

"Pokračujeme v kladení odporu a dodržiavame rozkaz našich vysokopostavených politických lídrov udržiavať obranu. Udržiavame obranu a pokračujeme v boji napriek všetkému," uviedol Palamar.

V rozhovore s panelom, v ktorom boli okrem iných aj americkí generáli Philip M. Breedlove a Wesley K. Clark, Palamar apeloval na USA, aby pomohli evakuovať približne 600 zranených ukrajinských vojakov z oceliarní Azovstaľ a pomohli z areálu dostať zvyšok ukrajinských síl.

Členovia pluku Azov, ktorí sa naďalej nachádzajú v areáli Azovstaľu, sa opakovanie odmietli vzdať ruským jednotkám pre obavy, že by mohli byť zavraždení alebo mučení, pripomína AP.