Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Ukrajina: Počet obetí ruských útokov z pondelka stúpol na 19

Ľudia dostávajú lekárske ošetrenie na mieste ruského ostreľovania v Kyjeve na Ukrajine 10. októbra 2022. Foto: TASR/AP

V ukrajinskej metropole Kyjev sa v utorok ráno opäť rozozvučali sirény upozorňujúce na možné vzdušné útoky.

Kyjev 11. októbra (TASR) - Pondelkové útoky ruských síl na mestá po celej Ukrajine si vyžiadali podľa predbežných informácií 19 obetí na životoch a 105 zranených. Novú bilanciu obetí oznámila v utorok na sociálnej sieti Facebook Štátna služba Ukrajiny pre mimoriadne situácie (DSNS), informuje agentúra AFP.

V ukrajinskej metropole Kyjev sa v utorok ráno opäť rozozvučali sirény upozorňujúce na možné vzdušné útoky. DSNS vydala varovanie, že "počas dňa hrozí vysoké riziko raketových útokov na území Ukrajiny". "Pre vašu vlastnú bezpečnosť zostaňte prosím v krytoch, neignorujte signály sirén," uviedla.

Pondelkové útoky spôsobili, že mnohé z ostreľovaných miest a obcí sa ocitli bez dodávok elektriny, vody a telekomunikačného spojenia. Podľa denníka The Guardian je bez elektriny stále 1300 obcí. Stanica CNN píše, že útoky zasiahli civilnú infraštruktúru v 12 regiónoch a v Kyjeve, kde vypuklo vyše 30 požiarov. Všetky sa hasičom podarilo uhasiť. Na záchranárskych operáciách sa podieľalo viac ako 1000 ľudí.

Šéf Kremľa Vladimir Putin tvrdí, že tieto útoky nariadil v reakcii na "teroristické činy" Ukrajiny vrátane sobotňajšieho výbuchu na Kerčskom moste spájajúcom Rusko s anektovaným ukrajinským polostrovom Krym.

Podľa ukrajinskej vojenskej spravodajskej služby však Moskva tieto útoky, ktoré sa zamerali na ničenie energetickej a ďalšej infraštruktúry, pripravovala už od začiatku októbra, teda ešte pred poškodením Kerčského mosta.