Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

PREHĽAD KORIDOROV: Civilisti z Charkova budú mať iba koridor do Ruska

Na archívnej snímke z 5. marca 2022 civilisti utekajú z mesta Irpin na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Rusko uviedlo, že ruská armáda bude vykonávať "neprerušovanú objektívnu kontrolu evakuácie, a to aj s použitím bezpilotných lietadiel".

Kyjev 7. marca (TASR) - Rusko oznámilo, že v pondelok otvára humanitárne koridory vo viacerých ukrajinských mestách a pozastavuje paľbu. Niektoré koridory vedú do Bieloruska alebo Ruska. Stanica BBC priniesla ďalšie podrobnosti.

Koridor z Kyjeva povedie do Bieloruska a civilisti z Charkova budú mať iba koridor do Ruska. Koridory z miest Mariupol a Sumy povedú do ďalších ukrajinských miest, ale aj do Ruska.

Úplný zoznam trás zverejnila podľa BBC ruská agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na nedávno zriadený orgán s názvom Medzirezortné koordinačné veliteľstvo pre humanitárnu reakciu na Ukrajine.

Podrobnosti:



= Mariupol =

Trasa 1 – Novoazovsk, Taganrog (Rusko), Rostov nad Donom (Rusko), potom letecky, po ceste alebo po železnici do zvoleného miesta určenia alebo miesta dočasného zdržiavania

Trasa 2 – Portivske, Manguš, Respublika, Rozivka, Biľmak, Polohy, Orichiv, Záporožie (všetko Ukrajina)



= Sumy =

Trasa 1 - Sudža (Rusko), Belgorod (Rusko), potom akoukoľvek dopravou

Trasa 2 - Holubivka, Romny, Lochvycia, Lubny, Poltava (všetko Ukrajina)



= Charkov =

Trasa - Nechotejevka (Rusko), Belgorod (Rusko), potom letecky, po ceste alebo po železnici



= Kyjev =

Trasa - Hostomeľ, Rakivka, Sosnivka, Ivankiv, Orane, Černobyľ, Hdzeň (Bielorusko), Homeľ (Bielorusko), potom letecky do Ruska



Rusko uviedlo, že ruská armáda bude vykonávať "neprerušovanú objektívnu kontrolu evakuácie, a to aj s použitím bezpilotných lietadiel".

Hovorca ukrajinského prezidenta Volodymyr Zelenskyj označil návrh za "úplne nemorálny" a uviedol, že Rusko sa pokúša "využiť utrpenie ľudí na vytvorenie televízneho obrazu".