Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Pokračujú snahy o evakuáciu ľudí z Mariupolu, uviedlo vedenie mesta

Na snímke člen Červeného kríža máva bielou zástavou pred oceliarňami Azovstaľ v Mariupole 1. mája 2022. Foto: TASR/AP

S pomocou OSN a Červeného kríža sa dnes podarilo dohodnúť na dvoch nových miestach, kam sa ľudia dostanú v evakuačných koridoroch, uviedla Mestská rada Mariupolu na sociálnej sieti Telegram.

Kyjev 2. mája (TASR) - Snahy o evakuáciu ľudí z obliehaného ukrajinského prístavného mesta Mariupol pokračovali aj v pondelok. Vedenie mesta na sociálnej sieti Telegram oznámilo, že boli dohodnuté dve nové lokácie pre príchod ľudí odchádzajúcich z Mariupolu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA a televízie BBC.

Evakuácia ľudí z Mariupolu sa bude organizovať za pomoci Organizácie Spojených národov (OSN) a Červeného kríža.

"S pomocou OSN a Červeného kríža sa dnes podarilo dohodnúť na dvoch nových miestach, kam sa ľudia dostanú v evakuačných koridoroch," uviedla Mestská rada Mariupolu na sociálnej sieti Telegram. V príspevku sa ďalej uvádza, že ide o dedinu Manguš západne od Mariupolu a dedinu v blízkosti mesta Berďansk.

Pavol Kyrylenko, gubernátor Doneckej oblasti, v ktorej Mariupol leží, ešte v nedeľu večer informoval, že sa evakuácia začne o 7:00 h miestneho času, pričom za miesto stretnutia označil obchodné centrum PortCity.

Podľa agentúry DPA budú môcť ľudia opustiť Mariupol autobusmi alebo sa zaradiť na koniec evakuačnej kolóny vo svojich osobných vozidlách. Podľa ukrajinského prezidenta Volodymara Zelenského sa v nedeľu podarilo z oceliarní Azovstaľ v Mariupole evakuovať približne 100 ľudí.

Ruským jednotkám sa už podarilo obsadiť veľkú časť Mariupolu, kde podľa odhadov stále prebýva asi 100.000 z pôvodných 440.000 obyvateľov. Situácia v meste, ktoré je už dlhú dobu obliehané, je pritom považovaná za katastrofickú.