Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Na Ukrajine vyšetrujú šéfa ústavného súdu pre podozrenie z korupcie

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Tupyckyj v rokoch 2018-2019 trikrát poskytol falošné svedectvo v súvislosti s vyšetrovaním týkajúcom sa spoločnosti, ktorá vyrába dopravné zariadenia, uviedol generálny prokurátor.

Kyjev 28. decembra (TASR) - Úrad generálneho prokurátora Ukrajiny vyšetruje predsedu ukrajinského ústavného súdu pre podozrenie z ovplyvňovania svedka a úplatkárstva. V pondelok o tom informovala agentúra AFP.

Generálny prokurátor požiadal ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby na dva mesiace pozastavil výkon funkcie šéfa ústavného súdu Olexandra Tupyckého po tom, ako sa v pondelok nedostavil na policajný výsluch.

Tupyckyj je podozrivý z "ovplyvňovania svedka v trestnom konaní prostredníctvom podplácania," uviedol pre AFP generálny prokurátor. Zároveň dodal, že Tupyckyj v rokoch 2018-2019 trikrát poskytol falošné svedectvo v súvislosti s vyšetrovaním týkajúcom sa spoločnosti, ktorá vyrába dopravné zariadenia.

Samotný Tupyckyj uviedol, že policajného výsluchu sa nemohol zúčastniť z rodinných dôvodov. Ovplyvňovanie svedkov sa v Ukrajine trestá najviac šiestimi rokmi odňatia slobody.

Ukrajina, jedna z najchudobnejších krajín v Európe, ma dlhoročné problémy s úplatkárstvom, komentuje AFP. Zelenskyj, ktorý sa stal prezidentom v máji 2019, v rámci svojej predvolebnej kampane sľuboval reformy protikorupčných zákonov.

Podľa miestnych médií žije Tupyckyj v luxusnom dome a jeho matka vlastní byt v Kyjeve, ktorý má hodnotu v prepočte vyše jedného milióna dolárov (818.000 eur).

Samotný ústavný súd, ktorému Tupyckyj predsedá, bol v októbri terčom kritiky, keď rozhodol, že zákon umožňujúci verejnosti prístup k majetkovým priznaniam vládnych predstaviteľov je protiústavný. Zároveň uviedol, že tresty pre štátnych predstaviteľov, ktorí klamali o svojom majetku, boli príliš prísne.

Zelenskyj vtedy varoval, že Ukrajina tak môže prísť o finančnú podporu EÚ a vyzval parlament na rozpustenie ústavného súdu.

Podľa indexu vnímania korupcie organizácie Transparency International sa Ukrajina v roku 2019 umiestnila na 126. mieste zo 198 krajín.