Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Ukrajina poprela správy o zabití dieťaťa pri útoku na separatistov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Počas uplynulého týždňa vzrástli obavy z opätovného vystupňovania konfliktu na východe Ukrajiny, kde vládne sily bojujú proti proruským separatistom od roku 2014.

Kyjev 6. apríla (TASR) - Ukrajina poprela v pondelok správy o tom, že jej ozbrojené sily zabili pri útoku na promoskovských separatistov na východe krajiny päťročné dieťa. Vyjadrenie z Kyjeva prišlo po tom, ako Rusko oznámilo, že spustí vyšetrovanie prípadu, informovala agentúra AFP.

"Je to hrubá, cynická, nehanebná a nemorálna manipulácia," uviedla ukrajinské ministerstvo obrany pre AFP v písomnom vyjadrení o zmienenom tvrdení, ktoré odsúdilo ako falošnú správu.

Separatistické úrady cez víkend obvinili ukrajinské jednotky zo zabitia dieťaťa a zranenia ženy pri útoku bezpilotným lietadlom.

Ruský Vyšetrovací výbor v pondelkovom vyhlásení tvrdil, že ukrajinská armáda zaútočila v piatok ťažkými zbraňami a dronmi na civilnú infraštruktúru v samozvanej Doneckej ľudovej republike, pričom v dôsledku výbuchu zomrelo päťročné dieťa a jeho 66-ročná stará matka utrpela zranenia.

Výbor súčasne oznámil, že spustil vyšetrovanie, a obvinil Ukrajinu z porušenia dohody o prímerí a legislatívy zameranej na ochranu civilistov.

Tvrdenie o útoku nebolo možné nezávisle overiť a medzinárodní pozorovatelia z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) sa k týmto vyhláseniam nevyjadrili.

Počas uplynulého týždňa vzrástli obavy z opätovného vystupňovania konfliktu na východe Ukrajiny, kde vládne sily bojujú proti proruským separatistom od roku 2014.

Ukrajina minulý týždeň uviedla, že Rusko zvyšuje svoju vojenskú prítomnosť pri hranici, pričom jednotky USA v Európe uviedli do stavu zvýšenej pohotovosti po "nedávnych eskalácií ruskej agresie na východe Ukrajiny".