Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Ukrajina poprela, že podnikla útok na väznicu v Olenivke

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Proruskí separatisti v piatok uviedli, že v dôsledku ukrajinského ostreľovania zomrelo vo väznici v Olenivke najmenej 40 ukrajinských zajatcov, ktorí boli zajatí počas bojov o mesto Mariupol.

Kyjev 29. apríla (TASR) - Ukrajinská armáda v piatok poprela, že by bola podnikla útok na väznicu v meste Olenivka na východe Ukrajiny, pri ktorom podľa Ruska zahynulo najmenej 40 ukrajinských vojnových zajatcov. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a denníka The Guardian.

"Ozbrojené sily Ukrajiny, ktoré plne dodržiavajú princípy a pravidlá medzinárodného humanitárneho práva, nikdy neostreľovali ani neostreľujú civilnú infraštruktúru – a už vôbec nie miesta, na ktorých sú pravdepodobne zadržiavaní ich kolegovia, vojnoví zajatci," uviedla ukrajinská armáda vo vyhlásení.

Zároveň z útoku obvinila Rusko. "Ruskí okupanti sa takýmto spôsobom snažia dosiahnuť svoje zločinecké ciele – obviniť Ukrajinu z páchania vojnových zločinov a zároveň zakryť mučenie zajatcov a popravy," uviedli ukrajinské ozbrojené sily.

Rusko popiera, že sa jeho armáda na Ukrajine dopúšťa vojnových zločinov, pripomína Guardian. Kyjev však Rusko viní, že začalo proti Ukrajine nevyprovokovanú dobyvačnú vojnu.

Proruskí separatisti v piatok uviedli, že v dôsledku ukrajinského ostreľovania zomrelo vo väznici v Olenivke najmenej 40 ukrajinských zajatcov, ktorí boli zajatí počas bojov o mesto Mariupol. Informáciu neskôr potvrdilo aj ruské ministerstvo obrany.