Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Ukrajina požaduje pred začatím rokovaní s Moskvou stiahnutie vojakov

Na snímke činžiak zničený v dôsledku ostreľovania ruskej armády v meste Bachmut vo východoukrajinskej Doneckej oblasti v stredu 26. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Nikolenko povedal, že ak chce Rusko skutočne rokovať, musí prestať s ničením ukrajinskej energetickej infraštruktúr.

Moskva 30. októbra (TASR) - Rusko musí pred začatím akýchkoľvek rokovaní stiahnuť všetky svoje vojenské jednotky z ukrajinského územia, uviedlo v nedeľu ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí v reakcii na opätovné ponuky Moskvy na rozhovory s Kyjevom. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

"Jediným realistickým návrhom by bolo okamžité ukončenie ruskej vojny proti Ukrajine a stiahnutie ruských ozbrojených síl z ukrajinského územia," uviedol v nedeľu hovorca ukrajinského rezortu diplomacie Oleh Nikolenko.

Reagoval tak na nedávne vyjadrenie ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova, ktorý potvrdil ponuku ruského prezidenta Vladimira Putina na rokovania, píše DPA.

Nikolenko povedal, že ak chce Rusko skutočne rokovať, musí prestať s ničením ukrajinskej energetickej infraštruktúr. Dodal, že nikto, kto chce rokovať, by nemal bombardovať na Ukrajine obývané oblasti, mobilizovať 300.000 záložníkov či blokovať vývoz obilia.