Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Ukrajina požiadala Maďarsko o vybavenie na posilnenie obranyschopnosti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Neočakávame, aby ktokoľvek bojoval za nás, avšak s vhodným vybavením sa dokážeme skôr vzoprieť, podčiarkla ukrajinská veľvyslankyňa.

Budapešť 22. februára (TASR) - Ukrajina poslala Maďarsku zoznam vybavenia, ktoré potrebuje na posilnenie svojich obranných schopností. V rozsiahlom rozhovore pre spravodajský server azonnali.hu. to potvrdila veľvyslankyňa Ukrajiny v Budapešti Ľubov Nepopová.

Okrem streliva rôzneho kalibru, prilieb, nepriestrelných viest, rôznej vojenskej výbavy, vrátane bezpilotných leteckých obranných zariadení, optických sledovacích prostriedkov, digitálnych komunikačných zariadení, špeciálnych lekárskych vozidiel a ďalších, žiada ukrajinská strana aj vojenské potravinové balíčky, mobilné kuchyne, stany, prenosné stanice na čistenie vody či dieselové generátory.

"Neočakávame, aby ktokoľvek bojoval za nás, avšak s vhodným vybavením sa dokážeme skôr vzoprieť," podčiarkla veľvyslankyňa. Kyjev podľa nej v ústrety ruskej agresii potrebuje aj silný podporný hlas Maďarska v NATO a v Európskej únii.

Rozhovor bol zverejnený v utorok ráno, avšak písomné odpovede na otázky redakcie poskytla diplomatka ešte v pondelok pred vyhlásením ruského prezidenta Vladimira Putina o tom, že sa rozhodol okamžite uznať separatistickú Doneckú ľudovú republiku a Luhanskú ľudovú republiku na východe Ukrajiny za nezávislé štáty, píše azonnali.hu.



(spravodajca TASR Ladislav Vallach)