Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Kuleba žiada Turecko, aby bolo medzi garantmi budúcej dohody s Ruskom

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu (vpravo) a jeho ukrajinský rezortný kolega Dmytro Kuleba, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Turecko udržiava úzke vzťahy s Ukrajinou aj Ruskom a ponúklo sa ako sprostredkovateľ medzi oboma bojujúcimi stranami.

Ľvov/Istanbul 17. marca (TASR) - Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba požiadal vo štvrtok Turecko, aby bolo garantom akejkoľvek budúcej dohody s Ruskom, a to spolu s piatimi stálymi členmi Bezpečnostnej rady OSN a Nemeckom, uviedol turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu počas návštevy Ukrajiny. TASR prevzala správu od agentúry AFP.

"Ukrajina predložila ponuku na dohodu o kolektívnej bezpečnosti: P5 (päť stálych členov Bezpečnostnej rady OSN), Turecko a Nemecko. Ruská federácia nemá námietky," povedal Čavušoglu počas návštevy ukrajinského mesta Ľvov.

Piatimi stálymi členmi Bezpečnostnej rady OSN sú Čína, Francúzsko, Rusko, Británia a Spojené štáty.

Turecko udržiava úzke vzťahy s Ukrajinou aj Ruskom a ponúklo sa ako sprostredkovateľ medzi oboma bojujúcimi stranami. Čavušoglu navštívil v stredu Moskvu a na spoločnej tlačovej konferencii s ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom vyzval na ukončenie krviprelievania a okamžité prímerie v obliehanom ukrajinskom meste Mariupol, aby sa umožnila evakuácia uviaznutých civilistov vrátane tureckých občanov.