Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Kyjev požiadal Turecko o zadržanie lode prevážajúcej kradnuté obilie

Ilustračné foto. Foto: TASR - Roman Hanc

Turecké ministerstvo zahraničných vecí doposiaľ nereagovalo na žiadosť agentúry Reuters o vyjadrenie k príchodu predmetnej nákladnej lode.

Kyjev 1. júla (TASR) - Ukrajina požiadala Turecko, aby zadržalo nákladnú loď Žibek Žoly, ktorá sa plaví pod ruskou vlajkou a preváža ukrajinské obilie z okupovaného prístavu Berďansk. Informuje o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa ukrajinského rezortu diplomacie a vládny dokument.

Ruská loď vezie približne 4500 ton obilia, ktoré patrí Ukrajine, uviedol predstaviteľ ukrajinského ministerstva zahraničných vecí.

Ukrajinská generálna prokuratúra poslala vo štvrtok tureckému ministerstvu spravodlivosti list, v ktorom napísala, že loď Žibek Žoly je zapojená do "nelegálneho vývozu ukrajinského obilia" z Berďansku do tureckého mesta Karasu. Viezla údajne 7000-tonový náklad, čo je viac, než uvádzal predstaviteľ ukrajinského rezortu diplomacie.

Turecké ministerstvo zahraničných vecí doposiaľ nereagovalo na žiadosť agentúry Reuters o vyjadrenie k príchodu predmetnej nákladnej lode.

Kazašská spoločnosť KTZ Express, ktorá vlastní loď Žibek Žoly, uviedla, že toto plavidlo si od nej prenajala ruská firma Green Line, na ktorú nie sú v súčasnosti uvalené žiadne sankcie.

Predstaviteľ proruskej správy na okupovanej časti Záporožskej oblasti vo štvrtok oznámil, že po niekoľkomesačnej prestávke z Berďansku vyplávala nákladná loď. Nepovedal však, o akú loď išlo.

Kyjev tvrdí, že Moskva kradne obilie z ukrajinských území, ktoré okupuje ruská armáda. Kremeľ tieto tvrdenia odmieta.