Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Ukrajina požiadala Washington o sporné kazetové zbrane

Záchranár hasí požiar plynového rozvodného miesta po ruskom útoku v obytnej štvrti ukrajinského mesta Kosťantynivka v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v pondelok 6. marca 2023. Foto: TASR/AP

Obvykle sa z týchto zbraní uvoľní obrovské množstvo menších bombičiek, ktoré dokážu nevyberane zabíjať na ploche až niekoľkých hektárov, čo ohrozuje životy civilistov.

Kyjev 7. marca (TASR) - Ukrajina, ktorá už dlhšie žiada spojencov o viac ťažkých zbraní, požiadala Spojené štáty o kontroverznú kazetovú muníciu. V utorok o tom informoval portál britskej stanice Sky News a tlačová agentúra Reuters, na ktoré sa odvoláva TASR.

Kyjev chce údajne kazetové bomby MK-20 rozmontovať, aby z nich získal protipancierové bombičky, ktoré potom plánuje zhadzovať z dronov na ruské jednotky.

Používanie kazetovej munície zakazuje vyše 120 krajín. Obvykle sa z týchto zbraní uvoľní obrovské množstvo menších bombičiek, ktoré dokážu nevyberane zabíjať na ploche až niekoľkých hektárov, čo ohrozuje životy civilistov.

Ukrajina dúfa, že kazetová munícia jej zaistí prevahu v boji proti ruským silám na východe Ukrajiny.

Ukrajinské ministerstvo obrany v Kyjeve zatiaľ neodpovedalo agentúre Reuters na otázky týkajúce sa žiadosti o dodanie kazetovej munície.

Hovorkyňa americkej Národnej bezpečnostnej rady len uviedla, že Ukrajina a Biely dom "úzko spolupracujú" v oblasti vojenskej pomoci, ale nemá pre verejnosť žiadne informácie o tom, že by ukrajinská armáda získala nové vojenské kapacity.