Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Ukrajina: Pre podozrenia z korupcie odvolali ďalších predstaviteľov

Na snímke ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov. Foto: TASR/AP

Generálna prokuratúra v osobitnom vyhlásení uviedla, že odvolala oblastných prokurátorov v Poltavskej, Kirovohradskej, Sumskej a Černihivskej oblasti.

Kyjev 25. januára (TASR) - Na Ukrajine boli v stredu z funkcií odvolaní v súvislosti s podozreniami z korupcie ďalší predstavitelia: vysokopostavený zástupca ministerstva obrany a piati oblastní prokurátori. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Minister obrany Olexij Reznikov uviedol, že odvolaný bol Bohdan Chmeľnyckyj, ktorý na ministerstve obrany zodpovedal za armádne obstarávanie. Suspendovaný bol už v decembri. Médiá tvrdia, že ministerstvo obrany podpísalo zmluvy na nákup potravín za ceny, ktoré boli dvoj- až trojnásobne vyššie než sú súčasné ceny bežných potravín.

Ministerstvo v utorok medializované informácie označilo za nepravdivé a tvrdilo, že "nakupuje relevantné produkty v súlade so zákonom". V stredu však uviedlo, že je pripravené urobiť obstarávanie transparentnejším.

Generálna prokuratúra v osobitnom vyhlásení uviedla, že odvolala oblastných prokurátorov v Poltavskej, Kirovohradskej, Sumskej a Černihivskej oblasti.

AFP dodáva, že nie všetky odvolania súvisia so škandálom týkajúcim sa nákupu potravín pre ukrajinskú armádu.

V utorok boli odvolaní gubernátori piatich ukrajinských oblastí: Dnepropetrovskej, Chersonskej, Kyjevskej, Sumskej a Záporožskej. Stalo sa tak po tom, ako prezident Volodymyr Zelenskyj ohlásil zmeny vo vláde a regionálnych úradoch pre podozrenia z korupcie.

Funkciu opustili aj ďalší predstavitelia vrátane šéfa prezidentskej kancelárie Kyryla Tymošenka, námestníka ministra obrany zodpovedného za poskytovanie logistickej podpory pre armádu Viačeslava Šapovalova a tiež námestníka ďalšieho ministra.

Zelenskyj boj proti korupcii sľuboval aj počas volebnej kampane v roku 2019. Ďalšie prezidentské voľby sa majú na Ukrajine konať na budúci rok.