Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ukrajina: Predĺženie obilnej dohody o 60 dní je v rozpore s dokumentom

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Čiernomorskú obilnú iniciatívu medzi Ruskom a Ukrajinou pomohli vlani v júli sprostredkovať Turecko a OSN a obsahuje dve dohody.

Kyjev 13. marca (TASR) - Ukrajinský minister infraštruktúry Oleksandr Kubrakov v pondelok uviedol, že rozhodnutie Ruska predĺžiť dohodu o vývoze obilnín z ukrajinských čiernomorských prístavov iba o 60 dní je v rozpore s podpísaným dokumentom. Návrh Moskvy však neodmietol. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"(Obilná) dohoda zahŕňa predĺženie najmenej o 120 dní, preto je pozícia Ruska predĺžiť dohodu len o 60 dní v rozpore s dokumentom podpísaným Tureckom a OSN," napísal Kubrakov na sociálnej sieti. "Čakáme na oficiálne stanovisko OSN a Turecka ako ručiteľov (čiernomorskej obilnej) iniciatívy," dodal.

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Veršinin v pondelok po rokovaniach s predstaviteľmi OSN v Ženeve oznámil, že Moskva nemá námietky proti ďalšiemu predĺženiu čiernomorskej obilnej dohody, no iba o 60 dní.

Podľa jeho slov bude ďalší postoj Ruska "určený hmatateľným pokrokom v normalizácii ruského poľnohospodárskeho vývozu, nie slovami, ale skutkami".

Čiernomorskú obilnú iniciatívu medzi Ruskom a Ukrajinou pomohli vlani v júli sprostredkovať Turecko a OSN a obsahuje dve dohody. Jedna umožňuje vývoz obilnín, ktoré v ukrajinských čiernomorských prístavoch zablokovala vojna. Druhá má uľahčiť export ruských obilnín a hnojív bez ohľadu na sankcie uvalené na Moskvu za rozpútanie vojny na Ukrajine.

Rusko viackrát kritizovalo prístup Západu, pretože podľa nej neuľahčuje export ruských obilnín a hnojív. Moskva tvrdí, že dohoda je dodržiavaná "len polovične".

Ruský poľnohospodársky sektor však sankcie Západu obzvlášť nepostihli. Moskva za prekážku vo vývoze svojich hnojív a obilia považuje sankčné obmedzenia v oblasti platieb, logistiky a poisťovníctva.