Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Predstaviteľ kolaborujúci s Ruskom požiada Putina o anexiu Chersonu

Na archívnej snímke zo 7. marca 2022 ľudia kričia smerom k vojakom ruskej armády počas zhromaždenia proti ruskej okupácii na Námestí slobody v Chersone na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Cherson sa 2. marca stal prvým ukrajinským mestom, ktoré obsadili ruské sily. Doposiaľ je jedinou metropolou ukrajinskej oblasti, ktorú Moskva okupuje od začiatku invázie.

Cherson 11. mája (TASR) - Predstaviteľ proruskej kolaborantskej správy v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti požiada šéfa Kremľa Vladimira Putina o anexiu tohto regiónu, ktorý sčasti okupujú ruské invázne sily. TASR informáciu prevzala v stredu z agentúr AFP a AP.

"Bude podaná žiadosť, aby sa Chersonská oblasť stala plnohodnotným subjektom Ruskej federácie," povedal v stredu novinárom Kyrylo Stremousov, zástupca šéfa proruskej vojenskej a civilnej správy oblasti a predseda tzv. výboru na záchranu Chersonskej oblasti.

Podľa Stremousova v súčasnosti neexistujú plány na vyhlásenie "Chersonskej ľudovej republiky" po vzore samozvaných separatistíckých republík v Donbase.

"Mesto Cherson je Rusko. Na území Chersonskej oblasti nevznikne žiadna CHĽR (Chersonská ľudová republika), nebudú ani žiadne referendá. Bude dekrét založený na žiadosti chersonského oblastného vedenia adresovaný prezidentovi Ruskej federácie a bude tam žiadosť o zahrnutie oblasti medzi plnohodnotné regióny Ruskej federácie," citovali Stremousove slová ruské štátne tlačové agentúry.

Cherson sa 2. marca stal prvým ukrajinským mestom, ktoré obsadili ruské sily. Doposiaľ je jedinou metropolou ukrajinskej oblasti, ktorú Moskva okupuje od začiatku invázie.

Rusi tvrdia, že ovládajú celú Chersonskú oblasť. Boje v regióne však zrejme ešte stále prebiehajú a ukrajinská armáda v posledných týždňoch hlásila dobytie niektorých tamojších dedín.

Mesto Cherson, kde ruskí vojaci rozohnali už niekoľko protestov proti okupácii, navštívili minulý týždeň Andrej Turčak, prvý podpredseda Rady federácie, hornej komory ruského parlamentu, a tajomník generálnej rady prokremeľskej strany Jednotné Rusko. Turčak vyhlásil, že Rusko zostane na južnej Ukrajine "navždy".

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj naopak tvrdí, že Ukrajinci opäť získajú späť všetky územia a mestá okupované Ruskom vrátane Chersonu, kde už Kremeľ začal zavádzať ruský rubeľ a ovládol tamojší internet aj mediálny priestor.

Ukrajina sa obáva, že v Chersone môže dôjsť k vyhláseniu bábkovej odštiepeneckej republiky na základe zinscenovaného referenda, ako sa to v predchádzajúcich rokoch stalo v Doneckej a Luhanskej oblasti v Donbase.