Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Ukrajina: Pri útoku v Chersonskej oblasti zahynuli stovky Rusov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

K predmetnému útoku došlo podľa vyjadrenia generálneho štábu ukrajinských ozbrojených síl na Silvestra, a teda deň iným ukrajinským raketovým útokom – v meste Makijivka v Doneckej oblasti.

Kyjev 4. januára (TASR) - Ukrajina tvrdí, že pri nedávnom útoku v Chersonskej oblasti zabila alebo zranila približne 500 ruských vojakov. Informuje o tom v stredu TASR s odvolaním sa na britskú spravodajskú stanicu Sky News, ktorá upozorňuje, že tvrdenie nedokázala nezávisle overiť.

K predmetnému útoku došlo podľa vyjadrenia generálneho štábu ukrajinských ozbrojených síl na Silvestra, a teda deň iným ukrajinským raketovým útokom – v meste Makijivka v Doneckej oblasti, pri ktorom podľa Kyjeva taktiež zahynuli stovky ruských vojakov.

"Nepriateľ má ďalšie straty. Potvrdilo sa, že ukrajinské sily zasiahli 31. decembra nepriateľskú jednotku a sústredenú vojenskú techniku pri Čulakivke v Chersonskej oblasti," uviedol generálny štáb ukrajinskej armády.

Správy o tomto ukrajinskom útoku s potenciálne veľkým počtom ruských obetí prišli po tom, ako aj Moskva priznala, že pri novoročnom útoku v meste Makijivka zahynuli desiatky ruských vojakov. Ruské ministerstvo obrany najskôr v pondelok priznalo 63 mŕtvych, v stredu rezort uviedol, že počet obetí vzrástol na 89.

Ukrajina sa prihlásila k zodpovednosti za tento útok, ktorý v Makijivke zasiahol školu slúžiacu ako kasárne pre čerstvo zmobilizovaných ruských vojakov. Zároveň však tvrdí, že pri ňom zahynulo až približne 400 ruských vojakov.

Moskva aj proruské sily v Donecku pripísali vinu za útok ruským vojakom používajúcim mobilné telefóny, vďaka ktorým ukrajinské sily dokázali lokalizovať základňu.

Sky News uvádza, že ukrajinské sily sa pravdepodobne čoraz viac zameriavajú na kasárne či iné základne ruských vojakov a pri takýchto útokoch využívajú americké raketové systémy HIMARS.