Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Ukrajina: Pri ruskom ostreľovaní koksovne zahynulo najmenej 10 ľudí

Na snímke z videa dym stúpa z metalurgického kompexu Azovstaľ v ukrajinskom meste Mariupol 3. mája 2022. Foto: TASR/AP

Gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko uviedol, že Rusi ostreľovali robotníkov, ktorí po skončení svojej pracovnej smeny čakali na autobusovej zastávke.

Kyjev 3. mája (TASR) - Najmenej desať ľudí zahynulo a ďalších 15 utrpelo zranenia pri ruskom ostreľovaní koksovne v meste Avdijivka na východe Ukrajiny. Uviedol to v utorok gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko, ktorého citovala agentúra AFP.

"Najmenej desať mŕtvych a 15 zranených v dôsledku ostreľovania koksovne v Avdijivke ruskými okupantmi," napísal Kyrylenko na sociálnej sieti Telegram a dodal, že počet obetí môže ešte porásť.

Ako pokračoval, Rusi ostreľovali robotníkov, ktorí po skončení svojej pracovnej smeny čakali na autobusovej zastávke. Rusi podľa gubernátora vedeli, na koho útočia.

Avdijivka je priemyselné mesto ležiace severne od proruskými separatistami kontrolovaného mesta Doneck. Momentálne sa nachádza na frontovej línii.
Na snímke z videa dym stúpa z metalurgického kompexu Azovstaľ v ukrajinskom meste Mariupol 3. mája 2022.
Foto: TASR/AP

Tamojšia koksovňa je jednou z najväčších v Európe, pričom v posledných rokoch sa v rámci bojov proruských separatistov s ukrajinskými vojakmi už viackrát stala terčom útokov, pripomína AFP.

Rusko v ostatných týždňoch zintenzívnilo útoky na územia ovládané Kyjevom v Donbase na východe Ukrajiny. Moskva sa na Donbas, ktorý už od roku 2014 čiastočne ovládajú proruskí separatisti, zamerala po tom, ako stiahla svojich vojakov z ukrajinského hlavného mesta Kyjev a jeho okolia.