Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Ukrajina: Počet obetí útoku na mesto Vinnycia stúpol na najmenej 20

Záchranári pracujú v troskách zničenej budovy po ruskom raketovom útoku v meste Vinnycia v strednej časti Ukrajiny 14. júla 2022. Foto: TASR/AP

Šéf ukrajinskej polície Ihor Klymenko povedal, že tri ruské rakety zasiahli kancelársku budovu a poškodili okolité obytné domy.

Kyjev 14. júla (TASR) - Na najmenej 20 stúpol vo štvrtok počet obetí ruského raketového útoku na mesto Vinnycia v strednej časti Ukrajiny. Zranenia utrpelo ďalších približne 90 ľudí, uviedli miestni predstavitelia. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Šéf ukrajinskej polície Ihor Klymenko povedal, že tri ruské rakety zasiahli kancelársku budovu a poškodili okolité obytné domy. Útok spôsobil obrovský požiar, ktorý sa rozšíril na parkovisko a zapálil vozidlá, dodal.

Ruská ponorka v Čiernom mori vypálila na mesto riadené strely Kalibr a medzi mŕtvymi sú aj tri deti, napísal zástupca šéfa úradu ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko v aplikácii Telegram.

Podľa polície je niekoľko ľudí nezvestných. Gubernátor Vinnyckej oblasti Serhij Borzov uviedol, že ďalšie štyri rakety zostrelili nad oblasťou ukrajinské systémy protivzdušnej obrany.

Hasiči pracujú v troskách zničenej budovy po ruskom raketovom útoku v meste Vinnycia v strednej časti Ukrajiny 14. júla 2022.
Foto: TASR/AP


Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj naznačil, že útok bol zámerne zameraný na civilistov.

"Rusko každý deň útočí na civilistov, zabíja ukrajinské deti a mieri svoje rakety na civilné objekty... Čo je to, ak nie otvorený akt terorizmu?" napísal na Telegrame.

Mesto Vinnycia s 370.000 obyvateľmi sa nachádza približne 268 kilometrov juhozápadne od hlavného mesta Kyjev. Od začiatku vojny tam utiekli tisíce ľudí z východu Ukrajiny, kde Rusko pokračuje v ofenzíve.

Ruské ministerstvo obrany sa k útoku doposiaľ nevyjadrilo. Moskva však už viackrát poprela, že by pri "špeciálnej vojenskej operácii" na Ukrajine útočila na civilné ciele.