Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Pri vstupe do mesta Lyman vztýčili ukrajinskú vlajku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ruské zoskupenie blízko Lymanu je obkľúčené, potvrdil hovorca pre východné velenie ukrajinských síl Serhij Čerevatyj

Kyjev/Lyman 1. októbra (TASR) - Ukrajinská armáda v sobotu uviedla, že jej jednotky obkľúčili tisícky ruských vojakov v blízkosti kľúčového východoukrajinského mesta Lyman, ktoré bolo od jari pod kontrolou Moskvy. Pri vstupe do mesta už vztýčili ukrajinskú vlajku. TASR správu prevzala z agentúry AFP a denníka The Guardian.

"Ruské zoskupenie blízko Lymanu je obkľúčené," potvrdil hovorca pre východné velenie ukrajinských síl Serhij Čerevatyj, ktorého citovala ruská agentúra Interfax.

Čerevatyj predtým uviedol, že v oblasti sa nachádza "približne 5000 - 5500" ruských vojakov.

Denník The Guardian zverejnil videozáznam, na ktorom je vidieť vojakov, ako vztyčujú ukrajinskú vlajku pri nápise označujúcom vstup do mesta Lyman. Východné velenie podľa denníka oznámilo že v oblasti prebiehajú "stabilizačné opatrenia".

Čerevatyj zároveň dodal, že oslobodených bolo aj päť dedín blízko Lymanu vo východnej časti ukrajinskej Doneckej oblasti.

Gubernátor susednej Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj zároveň v sobotu na sociálnych médiách uviedol, že takmer 5000 ruských vojakov skončilo v "lymanskom kotli", píše AFP. Obkľúčení ruskí vojaci majú podľa Hajdaja tri možnosti: "skúsiť to prelomiť, všetci spolu zomrieť alebo sa vzdať".

Moskvou podporované vedenie Doneckej oblasti ešte v piatok uviedlo, že ruské sily a ich spojenci sa v Lymane držia "z posledných síl".

Lyman sa nachádza v Doneckej oblasti, ktorú si Rusko v piatok anektovalo spolu s troma ďalšími ukrajinskými oblasťami - Luhanskou, Záporožskou a Chersonskou. Západ i Ukrajina tento rok odsúdili.