Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Ukrajina pripúšťa ústup zo Severodonecka na lepšie opevnené pozície

Muži z civilnej domobrany držia v utorok 7. júna 2022 brokovnice počas výcviku na strelnici na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Podľa dostupných informácií, citovaných agentúrou AFP, Severodoneck už niekoľko dní čiastočne ovládajú Rusi.

Kyjev 8. júna (TASR) - Prokyjevský gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj v stredu pripustil, že ukrajinské jednotky sa možno budú musieť stiahnuť zo Severodonecka na lepšie opevnené pozície.

Ako informovala agentúra AFP, Hajdaj v rozhovore pre televíziu 1+1 uviedol: "Možno bude potrebné stiahnuť sa z mesta Severodoneck bombardovaného 24 hodín denne na lepšie opevnené pozície".

Podľa dostupných informácií, citovaných agentúrou AFP, Severodoneck už niekoľko dní čiastočne ovládajú Rusi.

Potvrdzuje to aj najnovšia zvodka amerického Inštitút pre štúdium vojny (ISW), podľa ktorej ruské jednotky počas uplynulého dňa pravdepodobne ovládli väčšinu obytných štvrtí Severodonecka a zaútočili aj na ukrajinské pozície v priemyselnej zóne. Ukrajinská obrana však zatiaľ týmto útokom odoláva.

Ruské jednotky podľa ISW v uplynulých 24 hodinách pokračovali v postupe k mestu Slaviansk, a to zo smeru od miest Izium a Lyman, pričom sa snažili prelomiť ukrajinskú obranu.

Vojenskí experti tiež hlásia, že ruské jednotky sa začali sťahovať zo svojich pozícií v Záporožskej oblasti. Došlo k tomu buď v rámci rotácie s jednotkami, ktoré utrpeli straty, alebo aby posilnili obranu ruských pozícií na severozápade Chersonskej oblasti.

ISW poznamenáva, že nútená mobilizácia v samozvaných ľudových republikách vyhlásených ešte v roku 2014 proruskými separatistami na častí území Doneckej a Luhanskej oblasti, ako aj cenzúra informácií o padlých ruských vojakoch, zvyšujú v Rusku napätie a odpor voči vojne.

ISW tiež konštatoval, že Ruskom dosadené orgány na okupovaných územiach Ukrajiny sa naďalej pokúšajú rozdrviť ukrajinský odpor a nájsť prívržencov partizánskeho odboja. Hnutie odporu je živou silou napriek čoraz drakonickejším opatreniam okupačných úradov a ich pokusom "podplatiť si" ukrajinských civilistov.