Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Kuleba: Obávam sa, že toto je čas na použitie hrubej sily

Dánsky minister zahraničných vecí Jeppe Kofod (vľavo) a jeho ukrajinský rezortný partner Dmytro Kuleba počas tlačovej konferencie po ich stretnutí v Kodani 27. januára 2022. Foto: TASR/AP

Šéf ukrajinskej diplomacie počas tlačovej konferencie vyzval Západ, aby posilnil vojenskú a obrannú spoluprácu s Kyjevom.

Kodaň 27. januára (TASR) - Ukrajina vo štvrtok privítala pokračovanie rokovaní s Ruskom, ktoré vníma ako znak toho, že Moskva je odhodlaná nájsť diplomatické riešenie súčasnej krízy, informovala agentúra AFP.

"Dobrou správou je, že poradcovia sa dohodli, že sa o dva týždne stretnú v Berlíne, čo znamená, že najmenej ďalšie dva týždne Rusko pravdepodobne ostane na diplomatickej ceste," uviedol ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v Kodani po rokovaní so svojím rezortným kolegom Jeppem Kofodom z Dánska. Reagoval tak na výsledok stredajších rokovaní v normandskom formáte v Paríži.

"Zlou správou je že sa nič nezmenilo... Nanešťastie, najzávažnejšou požiadavkou Ruska je, aby sa Ukrajina zapojila priamo do rokovaní so splnomocnencami Donecka a Luhanska, namiesto rokovania s Ruskom. To sa však nestane, je to otázka princípov," citovala Kulebu agentúra Reuters.

Dánsky minister zahraničných vecí Jeppe Kofod (vľavo) a jeho ukrajinský rezortný partner Dmytro Kuleba počas tlačovej konferencie po ich stretnutí v Kodani 27. januára 2022.
Foto: TASR/AP


Kuleba počas tlačovej konferencie v Kodani tiež vyzval Západ, aby posilnil vojenskú a obrannú spoluprácu s Kyjevom.

"Aj keď som fanúšikom mäkkej sily, obávam sa, že toto je čas na použitie hrubej sily... Silná Ukrajina je sama o sebe najlepšou zastrašujúcou metódou," uviedol Kuleba.

Kuleba zároveň ocenil, že Spojené štáty hovorili najskôr s Ukrajinou a až potom s Ruskom, ale zdôraznil, že Ukrajina nedovolí nikomu, "ani svojim priateľom, aby o nás rozhodovali".

Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken informuje na pôde rezortu o situácii na Ukrajine vo Washingtone 26. januára 2022.
Foto: TASR/AP


Po tom, ako Rusko nazhromaždilo v blízkosti hraníc Ukrajiny tisíce vojakov, začali narastať obavy medzinárodného spoločenstva, že Moskva chystá inváziu do tejto bývalej sovietskej krajiny.

Rusko poprelo, že plánuje napadnúť Ukrajinu. Žiada však od USA a NATO bezpečnostné garancie, v rámci ktorých požaduje aj to, aby sa Ukrajina nestala súčasťou Aliancie.

V reakcii na túto skutočnosť viedli USA a spojenci NATO v uplynulých týždňoch intenzívne rokovania s Ruskom a poskytli Ukrajine vojenskú podporu. USA tiež v stredu doručili Rusku písomnú odpoveď na návrh bezpečnostných záruk.