Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Ukrajina priznala, že stratila kontrolu nad dedinou Meťolkine

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Žiaľ, nad Meťolkine už nemáme kontrolu. A nepriateľ naďalej posilňuje svoje rezervy, uviedol gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj vo vyhlásení na on-line platforme Telegram.

Kyjev 20. júna (TASR) - Ukrajina v pondelok oznámila, že stratila kontrolu nad dedinou Meťolkine nachádzajúcou sa severovýchodne od mesta Severodoneck, kde už niekoľko týždňov prebiehajú ťažké boje proti ruským inváznym silám. TASR informuje na základe správy prevzatej z agentúry AFP.

"Žiaľ, nad Meťolkine už nemáme kontrolu. A nepriateľ naďalej posilňuje svoje rezervy," uviedol gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj vo vyhlásení na on-line platforme Telegram. V uvedenej obci žilo pred začiatkom vojny približne 1000 obyvateľov.

Ruské ministerstvo obrany už v nedeľu hlásilo, že prebralo kontrolu nad obcou Meťolkine, pripomína agentúra DPA. Ukrajinský generálny štáb vtedy ešte hovoril o čiastočnom úspechu ruských síl.

Hajdaj uviedol, že severodonecká chemická továreň Azot, kde sa ukrývajú stovky civilistov, je neustále pod paľbou ruských síl.

Šéf vojenskej správy Severodonecka Olexandr Striuk v pondelok pre ukrajinskú televíziu povedal, že ruská armáda ovláda väčšinu rezidenčných oblastí v meste. "Ak hovoríme o celom meste, naše ozbrojené sily stále kontrolujú vyše tretinu. Rusi kontrolujú zvyšok," povedal. "V uliciach nepretržite prebiehajú boje," dodal s tým, že Rusko nasadzuje do bojov čoraz viac vojakov a snaží sa ukrajinské jednotky vytlačiť z mesta.

Evakuácia zo Severodonecka už niekoľko dní nie je možná, keďže bol zničený aj posledný most spájajúci toto mesto s Lysyčanskom.