Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Ukrajina:Prokuratúra predložila súdu ďalšie prípady vojnových zločinov

Na archívnej snímke zo 16. apríla 2022 Nadija Trubčaninová plače počas pohrebu svojho syna Vadyma na cintoríne v Kyjevskej oblasti, ktorého zabili ruskí vojaci v Buči 30. marca 2022. Foto: TASR/AP

Moskva dlhodobo popiera, že by jej vojaci páchali na Ukrajine akékoľvek vojnové zločiny.

Kyjev 8. júna (TASR) - Ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová v stredu oznámila, že vyšetrovatelia predložili na súd ďalších osem prípadov týkajúcich sa spáchania vojnových zločinov, z ktorých sú obvinení ruskí vojaci. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Venediktovová spresnila, že ukrajinská prokuratúra vyšetruje celkovo viac ako 16.000 prípadov podozrenia zo spáchania vojnových zločinov, ktorých sa počas invázie na Ukrajinu mali od konca februára dopustiť ruskí vojaci a činitelia.

Moskva dlhodobo popiera, že by jej vojaci páchali na Ukrajine akékoľvek vojnové zločiny. Ruský vyslanec pri Organizácii Spojených národov Vasilij Nebenzia v utorok na pôde Bezpečnostnej rady OSN dokonca "kategoricky poprel" obvinenia, že sa ruské jednotky na Ukrajine dopúšťajú sexuálneho násilia, pripomína stanica Fox News.

Na archívnej snímke z 30. mája 2022 interiér zničenej obývačky v činžiaku, ktorý ostreľovala ruská armáda v meste Bachmut na východe Ukrajiny počas 96. dňa ruskej invázie na Ukrajinu.
Foto: TASR/AP


"Každý deň vidíme nárast (takýchto prípadov)," uviedla Venediktovová na margo vyšetrovania podozrení z vojnových zločinov. "Hovoríme tu o ľuďoch, ktorí neprišli len ako bojovníci armády... ale prišli (na Ukrajinu) aj znásilňovať, zabíjať civilistov, rabovať, ponižovať a podobne," dodala.

Na Ukrajine dosiaľ usvedčili zo spáchania vojnových zločinov troch ruských vojakov. Prvým z nich je 21-ročný Vadim Šišimarin, ktorého odsúdili 23. mája na doživotie za zabitie neozbrojeného civilistu. Ďalších dvoch ruských vojakov, Alexandra Bobykina a Alexandra Ivanova, odsúdili 31. mája na 11 a pol roka väzenia pre ostreľovanie obcí na východe Ukrajiny.