Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Proruský politik, známy ako Putinov kmotor, je v domácom väzení

Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a ukrajinský proruský politik z Opozičnej platformy - Za život Viktor Medvedčuk si podávajú ruky počas stretnutia na ekonomickom fóre vo Vladivostoku 5. septembra 2019. Foto: TASR/AP

Medvedčuk je tiež obvinený z údajného zverejnenia utajených informácií o rozmiestnení ukrajinských vojenských jednotiek v minulom roku.

Kyjev 14. mája (TASR) - Ukrajinský opozičný politik Viktor Medvedčuk, ktorý má väzby na ruského prezidenta Vladimira Putina, je od štvrtka v domácom väzení. Pred niekoľkými dňami bolo voči nemu vznesené obvinenie z vlastizrady. Informovala o tom vo štvrtok večer agentúra Ukrinform.

Medvedčuk je považovaný za najvplyvnejšieho proruského politika na Ukrajine. Šéfuje strane Opozičná platforma - Za život. V médiách získal prezývku "Putinov kmotor", lebo ruský prezident je krstným otcom jeho dcéry.

V utorok 11. mája sa uskutočnili policajné prehliadky u Medvedčuka i jeho spolupracovníka Tarasa Kozaka. Následne generálna prokuratúra vzniesla voči obom politikom obvinenie z vlastizrady.

Podľa agentúry AP je 66-ročný Medvedčuk obvinený z prevodu licencií na ťažbu ropy a zemného plynu z jedného z polí na Kryme, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014, na ruské orgány. Došlo k tomu len niekoľko týždňov po tom, čo bol po protivládnych demonštráciách zosadený vtedajší prezident Ukrajiny Viktor Janukovyč, ktorý bol spojencom Moskvy.

Medvedčuk je tiež obvinený z údajného zverejnenia utajených informácií o rozmiestnení ukrajinských vojenských jednotiek v minulom roku.

Tieto nové obvinenia sú súčasťou širšej kampane proti Medvedčukovi, ktorú začali ukrajinské úrady ešte vo februári, keď boli na tri roky zmrazené jeho finančné aktíva. Vo februári boli odstavené aj tri proruské televízne kanály 112, Zik a NewsOne, ktoré Medvedčuk ovládal.

Prokuratúra pôvodne žiadala súd, aby Medvedčuka vzal do väzby s možnosťou prepustenia na slobodu po zaplatení kaucie vo výške 300 miliónov hrivien (8,23 milióna eur). Súd sa však rozhodol pre domáce väzenie.

Medvedčuk všetky obvinenia odmieta a tvrdí, že sú politicky motivované.

V prípade, že súd uzná Medvedčuka za vinného, hrozí mu 15 rokov väzenia.

Proti Medvedčukovi sa začalo stíhanie pre podozrenie z vlastizrady už pred dvoma rokmi. Kauza však bola uzavretá.