Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Ukrajina recipročne vypovedala ruského diplomata pôsobiaceho v Kyjeve

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Prezidenti Francúzska a Ukrajiny – Emmanuel Macron a Volodymyr Zelenskyj – spolu s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou vyzvali po piatkovom spoločnom rokovaní Rusko, aby svojich vojakov stiahlo.

Kyjev 18. apríla (TASR) - Ukrajina vypovedala v sobotu ruského diplomata v reakcii na podobný krok Moskvy, ktorá zadržala a vyhlásila za nežiaduceho ukrajinského konzula. Informovala o tom agentúra TASS.

"Vysokopostavený diplomat ruskej ambasády v Kyjeve musí opustiť Ukrajinu do 72 hodín, počnúc 19. aprílom," uviedlo vo vyhlásení ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí.

"Dôrazne protestujeme proti nezákonnému zadržaniu zamestnanca Generálneho konzulátu Ukrajiny v Petrohrade zo 16. apríla a proti tomu, že mu bolo prikázané opustiť Rusko," pokračuje vyhlásenie ukrajinského rezortu diplomacie.

Konzula Generálneho konzulátu Ukrajiny v Petrohrade Oleksandra Sosoňuka zadržali agenti ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) v noci zo 16. na 17. apríla. Moskva mu následne v sobotu "odporučila, aby krajinu opustil do 72 hodín, počnúc 19. aprílom," píše TASS.

Podľa vyhlásenia FSB bol konzul zaistený počas stretnutia s ruským občanom, od ktorého "získal informácie utajovanej povahy obsiahnuté v databázach orgánov činných v trestnom konaní a FSB".

K zadržaniu konzula došlo v čase zvýšeného napätia medzi Kyjevom a proruskými separatistami v neuznaných republikách na východe Ukrajiny. Situáciu vyhrotili aj presuny tisícov ruských vojakov v blízkosti ukrajinských hraníc a na anektovanom polostrove Krym.

Prezidenti Francúzska a Ukrajiny – Emmanuel Macron a Volodymyr Zelenskyj – spolu s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou vyzvali po piatkovom spoločnom rokovaní Rusko, aby svojich vojakov stiahlo. Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov už predtým uviedol, že pohyb ruských vojsk nikoho neohrozuje.